Как щеше да изглежда животът ни, ако мъжете не съществуваха? Малък остров в Балтийско море може да отговори на този въпрос и да ви даде ясна представа как ще се управлява едно общество, ако жените вземат властта в свои ръце.

Мястото е изолираният остров Кихну, известен и като "Островът на жените". Намира се на километри от бреговете на Западна Естония и е познат в световната култура като последния район в Европа, където матриархатът е все още жив.

Жените ръководят тази общност от около 600 души от векове, докато мъжете на остров Кихну са предимно рибари. Излизат в открито море и с месеци не виждат съпругите и децата си. В това време дамите на острова поемат грижите за опазването на традициите и реда.

Зародишът на матриархата на Кихну първоначално се появява от битова необходимост - все някой трябва да застане начело и да организира належащата работа, докато мъжете са за риба, но днес жените управляват основно за запазване на културата и предаването на традициите им на следващите поколения.

През 2003 г. общността на Кихну влиза в списъка с нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и опазването на ежедневието им такова, каквото е, се превръща във въпрос от световно значение.

И до днес жените продължават да си разпределят отговорностите по земеделието, поправянето на трактори, готвенето, отглеждането на децата, ръководят дори църковните служби, когато православният свещеник не е на разположение. Те пеят, танцуват, шият традиционни носии и организират основните ритуали като сватби и погребения. Няма задължение, които някоя от жените на острова да откаже.

На Кихну народните обичаи са част от ежедневието и сред най-важните неща за общността. Децата от малки се научават да свирят на традиционните инструменти и на специфичния диалект на Кихну.

Жените от всички прослойки на обществото с гордост носят еднаквите си носии всеки ден и се събират в музея на острова, където изпълняват традиционните си песни.

Webcafe.bg