Градският транспорт в Русе да стане изцяло общински като всички превози бъдат възложени на „Общински транспорт Русе“ ЕАД, предлага кметът Пенчо Милков. Ако съветниците приемат предложението, частните превозвачи ще бъдат елеминирани и цялата дейност ще се поеме от общинското дружество.
Въпросът ще се разглежда на насрочената за 20 май сесия на Общински съвет. На практика обаче зад тази идея има достатъчно мнозинство, което миналата година прие бизнесплана на „Общински транспорт Русе“ ЕАД за следващите години.
Както „Утро“ писа, елиминирането на частните превозвачи бе предложено от изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев, според когото това е единственият начин да се въведе ефективен контрол. В противен случай ще се стигне до фалит на общинското дружество или до непрестанното му субсидиране чрез бюджета на Общината, смята Георгиев.
Елиминирането на конкуренцията носи някои несъмнени предимства, посочени в докладната на кмета Пенчо Милков. Ще се премахне т.нар. война за пътници, породена от намаления брой пътувания. Новата транспортна схема предвижда маршрути с намален до минимум процент на препокриване, с което отпадат предпоставките за нарушения в часовете на тръгване, изпреварване и ред други нарушения, които в момента са метод на работа. Ще може да се приложи и изцяло нова тарифна политика за абонаментните карти, които ще могат да се използват във всички превозни средства по маршрута на дадената линия, обосновава се Милков.
От друга страна според икономическата наука премахването на конкуренцията отнема и стимулите да се работи по-ефективно, да се намаляват разходите и да се предлага по-качествена услуга. Макар цената на превоза да се определя от Общинския съвет, при евентуално нарастване на разходите на монополиста общинските съветници биха били изправени пред същия избор - да вдигнат цената на билетчето за градски транспорт или да субсидират дружеството чрез бюджета.
Според изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев поемането на всички градски линии от дружеството трябва да съвпадне с въвеждането на новата транспортна схема. Това може да стане най-рано през следващото лято, тъй като законът изисква поне 1 година предупредителен срок за прекратяване на договорите с частните превозвачи. За това време общинското дружество ще трябва да закупи още 30-40 автобуса, с които да поеме новите линии. За част от тях вече се кандидатства по различни проекти.
Всъщност прекратяване на договорите с двете работещи в Русе частни фирми не се предвижда. Те изтичат идното лято и няма да бъдат подновени. Според достоверни източници на „Утро“ зам.-кметът Димитър Недев е разговарял с тях и ги е уверил, че няма да имат пречки да работят, дори не се изключва вероятността да продължат да обслужват линиите си и след това, ако общинската фирма не е успяла да купи необходимите й екологично чисти автобуси, задвижвани от водород и електричество. 

„Шанс 99“: Поставиха
ни пред свършен факт

На практика Общината само ни уведоми за намерението си да ни премахне от градската транспортна схема, без да ни иска мнението, така че бяхме поставени пред свършен факт, посочи управителят на единия частен превозвач в Русе - „Шанс 99“, Виолета Илиева. 
Нашият договор за обслужване на 12 линии в града изтича през юни догодина, след което шофьорите и кондукторите във фирмата ще останат без работа, но нищо не зависи от нас, добави Илиева.

„Геокомерс“: Транспортните схеми в цял
свят се изпълняват от един превозвач

Това е правилен ход на Общината, тъй като транспортните схеми в цял свят се изпълняват от един превозвач, който в повечето случаи е общински, каза за „Утро“ доскорошният собственик и управител на частната фирма „Геокомерс“ Георги Керчев, който сега е основен акционер в дружеството. 
Фирмата подписва първия си договор за обслужване на 10 линии през 2002 година. При последното му подновяване преди две години със срок до юни 2022 година, автобусите на дружеството се движат само по маршрутите на четири линии. На практика обаче „Геокомерс“ работи с общината от 1990 година, като е обслужвала пътниците до близките до Русе села.
Ако предложение на кмета се приеме от Обшинския съвет, „Геокомерс“ ще продължи да обслужва тези четири линии до края на договора, след което ще поеме само околоградските линии, каза още Керчев.

Петър ГЕЦОВ
Димитър ДРАГАНОВ