Билетчето за превоз в общинския автотранспорт поскъпва от 1 лв. на 1,50 от събота, 16 април. Така се изравнява с цената на частните превозвачи, които направиха същото увеличение от началото на месеца. Поскъпват и картите за градския транспорт, които покриват всички линии, обслужвани от общинското транспортно дружество, като увеличението варира от 30 до близо сто процента.
Най-видимо е поскъпването при месечните карти за една линия: досега те са стрували 37,50 лв., новата цена е 66 лв. Месечната карта за цялата градска мрежа се качва от 74,50 на 105 лв. Ученическите карти се увеличават от 18 на 24 лв., пенсионерските - от 10,50 на 18 лв.
Въпреки всички мерки за оптимизиране на разходите, не можем да удържим поскъпването, обяснява общинското транспортно дружество. Основната причина за поскъпването на превозите е непрекъснато растящата цена на тока, захранващ тролеите. Разходът за единица нетна електроенергия е нараснал близо 5 пъти. Така през януари миналата година „Общински транспорт“ ЕАД платил 36 000 лв за ток, а за същия месец през тази година - 172 000 лв. Отделно заради повишаването на минималната работна заплата от началото на април, две трети от всички разходи са за заплати.
Според управителя на дружеството Александър Георгиев публичният транспорт в Русе още се не е възстановил от постковид кризата. Заради ограниченията на пандемията и онлайн обучението на учениците месечните приходи от продажби на карти намалели между 25 и 40 на сто.
„През последните месеци общинското дружество се опита за своя сметка да поеме загубите, оптимизирайки щата и намалявайки издръжката, но всички инструменти за компенсация са вече изчерпани“, обясняват от „Общински транспорт“ ЕАД.
От Община Русе припомнят, че цените на билетите и картите в градския транспорт не са актуализирани вече повече от 10 години.