Нощен градски транспорт тръгва експериментално за първи път в Русе от петък, като по маршрутите ще има над 30 спирки. Тролейбусите са специално брандирани, като линиите ще свързват един от най-големите квартали "Дружба" с центъра, централната жп и автогара и ще спират на всяка спирка. Цената на билетчето за нощната линия ще е стандартна от 1 лев, като не се предвижда продажбата на специални карти за нощно пътуване. Ако маршрутът съвпадне с този, за който гражданинът има издадена карта, тя ще може да се ползва. 
Нощните тролеи ще се движат по два маршрута. Единият е от кв."Дружба 3" до централна жп гара по бул."Цар Освободител", "Скобелев", улица "Борисова" и обратно. Другият е от "Бор" до кв."Дружба 3" и обратно. Предвидени са мерки за сигурността на пътниците и шофьора в нощните линии, стана ясно на пресконференция вчера, в която участва зам.-кметът Страхил Карапчански. 
 Нощна линия до момента има само в София. Експериментално пускане на нощната линия в Русе ще е за период от една година, като през това време ще се наблюдава и анализира търсенето на тази услуга. Ако се докаже, че има интерес към нея, тя ще бъде разширена и продължена и ще се внедри в новата транспортна схема като редовна линия.
Идеята за новата транспортна услуга е част от общинския проект за по-добър градски транспорт и повишаване на мобилността на хора от крайни квартали. Той се реализира в пет европейски града - Мадрид, Стокхолм, Турку, Мюнхен и Русе, и се финансира по програма "Хоризонт 2020". 
С въвеждането на нощна линия ще се решат проблемите на живеещите в "Дружба", които често се оплакват, че в късните часове няма с какво да се придвижват и трябва да разчитат на лични автомобили или на таксиметрови услуги, а това ги откъсва от другите райони на града.