Ваксини има достатъчно от всички търговски марки, но заради неспазени часове от страна на пациентите и различни техни капризи се създават неприятности, напрежение сред чакащите и може да се окажем в ситуация да изхвърляме дози. Това каза д-р Иво Раданов, управител на Медицински център „Медик консулт“, и обясни каква е технологията на работа с флаконите. 
Във всяко от малките флакончета се съдържат по шест или десет ваксинационни дози според предписанията на производителите. Когато пациент, който има предварително записани дата и час за ваксинация, не се яви в медицинския кабинет, започва да се търси друг, който да заеме мястото му, тъй като ваксините имат точно определен срок на годност и трябва да се съхраняват в специални условия. 
Ние затова молим пациентите да оставят телефон за връзка, но никой от тях не смята за необходимо да се обади предварително, че е възпрепятстван в този ден и да получи нов час за ваксинация, каза д-р Раданов, за когото е абсурдна такава липса на обратна комуникация. А обясненията на някои от неявилите се в записания час пациенти биха звучали комично, ако не причиняваха толкова проблеми. Един имал сбор и колил агне, друг отишъл на лозето, трети пък не му се излизало, защото валяло и още такива случаи на хора, които дори не се замислят, че създават допълнителен хаос в процеса на ваксиниране и напрежение сред медицинския екип и чакащите реда си.
Друг проблем за медиците се оказва електронната система за записване, която дава възможност на хората да се записват, но не информира медиците, ако някой от пациентите е избрал друг ваксинационен пункт и там е получил дозата си. 
Трудност при ваксинирането се оказва и липсата на първичен преглед за хронично болните пациенти. Хората с алергии, болести на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови проблеми и други идват и едва тогава започва дискусия за състоянието им - нещо, което може да бъде избегнато, ако преди това са посетили общопрактикуващите си лекари и са получили от тях точен съвет за поведението си, обясни още д-р Раданов.