Д-р Иво Раданов е завършил Медицинския университет във Варна. Има защитени специалности по анестезиология,реанимация, интензивно лечение и обща медицина. Собственик е на медицински център „Медик консулт“, който се намират срещу гимназията по механотехника.

- Д-р Раданов, след въвеждането на Зеления сертификат увеличиха ли се желаещите да се ваксинират?
- Определено се вижда увеличение на пациентите, желаещи да бъдат ваксинирани. Една част от тях - вероятно под натиск от обстоятелствата, друга част са осъзнали състоянието, в което се намира здравната система в четвъртата вълна на Ковид-19. В нашия медицински център се забелязва почти три пъти увеличение на желаещите да се ваксинират след въвеждането на Зеления сертификат, което показва, че това е мярка, която действа. Положителните резултати ще станат ясни до един месец, когато хората със защита ще бъдат повече.
- Колко ваксини сте поставили досега?
- В медицинския център тази година са поставени над 5000 ваксини, като тук включвам и пациенти с втора и трета доза, което показва задържане на интереса към ваксинацията.
- Има хора, които все още се притесняват от страничните ефекти на ваксинацията. Какво бихте им казали?
- Страничните ефекти от самата ваксинация са много малко. Обикновено протичат с леки втрисания, с болки в мястото на убождане, вдигане на субфебрилна температура или се чувства някакъв дискомфорт. По-сериозни са последствията от самия Ковид-19, а те зависят от тежестта на заболяването. И предимно се отразяват на мозъчната дейност. Получават се
тромбози на микросъдовете в мозъка и това съответно води до нарушения в когнитивните способности
на пациента. По-нататък е възможно пациентът да има чувство за главоболие, за забравяне. Засега се изчаква да се види дали това състояние ще изчезне, кога ще изчезне и как ще се развият нещата.
- При сегашната четвърта вълна болниците са подложени на огромен натиск, като дори медици признаха, че са хоспитализирани и пациенти, които биха могли да се лекуват и вкъщи. Хората са наплашени и търсят медицинска помощ. Кога обаче наистина се налага болен от Ковид-19 да влезе в болница?
- Влизането в болница е индивидуално и зависи от състоянието на всеки пациент. За тази вълна е характерно, че протича с по-малко усложнения на белия дроб. На рентгенография и на слушалка не се забелязват нарушения, на рентген може би има някакви петънца, но не са тези пневмонии, които бяха през първите две вълни.
Сега инфекцията протича с повече хрема, гърлобол, главоболие, субфебрилна температура
възможно е да има някакъв дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Основното, което трябва да се знае, е да се мери сатурацията на кислорода. Сатурация обозначава процента на насищане на еритроцитите с кислород. Той е необходим за съществуването на всички клетки, тъкани, органи и при намаляването му те страдат. При нарушения на оксигенацията на мозъчните съдове и мозъчната кора се достига едно състояние на пациента, при което той става безкритичен. Включително съм го наблюдавал и при колеги, които не могат да преценят точно състоянието си и съответно се закъснява за хоспитализация. Основният критерий за хоспитализация не е чувството за недостатъчност на кислород, това е вече късен симптом. Когато сатурацията на кислорода,
която в норма трябва да е над 96, падне под 95, това е състояние, което изисква кислородотерапия
Затова както всеки има вкъщи термометър, така вече трябва да има и пулсоксиметър. Не трябва да се изчаква да се затъва все повече и повече, а при възможност да се влезе в болница или да се вземе кислороден апарат за домашно лечение. Сега има фирми, които дават на достъпна цена, за да се приложи кислороделечението.
- Възможно ли е човек никога да не се разболее от Ковид-19?
- Рано или късно всички ще се срещнем с вируса, и то многократно. Виждате колко летални случаи има с доказана причина именно коронавирусът, а те вероятно са няколко пъти повече. Така че в тази война с Ковид-19 е добре човек да бъде въоръжен, за да посрещне по-лесно заболяването и с по-малко усложнения. Единственото ни оръжие сега са ваксините. Затова призовавам всички да се ваксинират и реваксинират, включително и с бустерна доза.