Първият ваксинационен „drive-through“ център в Букурещ ще бъде открит в четвъртък, 29 април. Той ще се намира на площад „Конституции“ и ще използва ваксината Pfizer-BioNTech. Работи на принципа на заведенията за бързо хранене, където пътниците директно в колата могат да получат ваксината, съобщи Русе Инфо.

Ваксинацията в т.н. drive-through (проходни) центрове се извършва без предварителна уговорка, но тези, които искат да получат ваксината, трябва да покажат документ за самоличност.

„Това решение е работило в други страни и е подпомогнало кампанията за ваксиниране и след няколко дни това решение ще започне да функционира и в Букурещ“, каза кметът Никусор Дан във Facebook.

Това е третият център за ваксинация в Румъния след тези в Дева и Клуж-Напока.

Така нареченият „ваксинационен маратон“ също ще бъде организиран в Букурещ на 7-9 май, в Sala Palatului и Националната библиотека. По време на събитието, ваксинацията в тези два центъра ще се извършва 24 часа в денонощието, без предварителна уговорка. 21 дни по-късно ще бъде организиран нов маратон за втората доза, според G4media.ro.

Първият „ваксинационен маратон” беше организиран в Тимишоара и над 6700 души се ваксинираха по време на тридневното събитие. Подобни маратони трябва да се проведат в Клуж-Напока, Търгу Муреш и Яш между 14 май и 16 май.