Д-р Пламена Огнянова е завършила Mедицинския университет в Пловдив през 2005 година. Веднага след това започва работа като лекар контрольор в Районната здравноосигурителна каса в Шумен. Впоследствие работи в Спешна помощ в Шумен и в Спешна помощ-Русе. Наред с това провежда специализацията си по ушно-носно-гърлени болести, която завършва през 2013 година. След това е назначена за лекар ординатор в Отделение “Уши, нос, гърло” в Университетска болница “Канев”. През 2014 година е изкарала курс по тимпанометрия. 
От три години д-р Огнянова е началник на Спешно приемно отделение в болница “Канев”. Преглежда и пациенти с направления в частния си кабинет в Стоматологията.

- Д-р Огнянова, как действа на горните дихателни пътища развихрилият се в момента коронавирус?
- Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи с различна клинична изява от лека настинка до по-тежки заболявания - като респираторен синдром в Близкия Изток и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора. 
Болестта Ковид-19 започва, когато човек погълне вирусни частици в капчици от кашлица, кихане или дишане на заразен човек. Тези капчици слюнка или други секрети от заразен се разпространяват във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или направо върху лицето на друг човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Оттам вирусът навлиза през лигавиците в организма. 
Инфекциите на горните дихателни пътища и белите дробове са една от най-честите причини за посещение на лекарския кабинет, особено през есенно-зимния сезон. По-ниските температури на въздуха са благоприятни за разпространението на редица вируси, причинители на тези заболявания. В някои случаи, особено
при хора със съпътстващи хронични заболявания, към вирусната може да се насложи и бактериална инфекция
Лицата, работещи в по-големи колективи, и учениците са изложени на по-голям риск. В началния период вирусът на Ковид-19 попада в горните дихателни пътища, където почва да се размножава. Когато организмът на човек се зарази с вирус, той навлиза в здравите клетки и ги уврежда. Използвайки клетките, вирусът се размножава и създава свои копия, които се отделят и заразяват нови клетки. Така вирусът се разпространява из цялото тяло.
Коронавирус се захваща за разположени по повърхността на клетките протеини, наречени ACE2 рецептори. Тяхното количество е най-голямо в белите дробове. Смята се, че Ковид-19 е по-вероятно да засегне долните дихателни пътища и повече белите дробове, отколкото обикновената настинка.
- Колко продължава инкубационният период?
- Една от най-характерните прояви на коронавирус е дългият му инкубационен период. Вирусът се развива между 2 и 14 дни. Този период е значително по-кратък при настинката и грипа. При грипа той е от няколко часа до 3 дни, а при настинката 1-2 дни от заразяването.
Проявата на симптомите на коронавирус става постепенно, картината на грипа се развива доста бързо
Симптоматиката на настинките обаче също се развива по-бавно във времето, така че дългият инкубационен период остава по-сигурният маркер. 
- Какви са първите прояви на инфекцията в гърлото?
- Сред първите признаци на инфекцията е конюнктивален (oчен) дискомфорт - смъдене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при движение на очните ябълки, тежест и болка при движение на очните ябълки. На второ място е появата на назофарингиален дискофорт - смъдене или сухота в назофаринкса, хрема, намалено до липсващо обоняние. Трети симптом е орофарингиален дискомфорт - промяна във вкусовите усещания до пълна загуба на вкус, болки в гърлото или промяна на гласа.
- С какво се характеризира клиничната картина?
- Новата коронавирусна инфекция се причислява към острите респираторни вирусни инфекции и нейните симптоми са много сходни с тях. Температурата започва да се повишава над 37,5 градуса, появява се специфична кашлица, която е суха и се проявява на силни приливи. Силната умора е един от ранните предвестници за заразяването с коронавирус, защото тя е рядко срещана при настинка и грип. При появата на
няколко пристъпа на кашлица в рамките на денонощие е доста вероятно да е коронавирус инфекция
Подобни прояви не са характерни за настинка или грип.
- След проявите в гърлото какво е действието на К-19 на долните дихателни пътища?
- Недостигът на въздух и задъхването са също едни от основните симптоми за Ковид инфекцията, тъй като заболяването атакува белите дробове. Това е в съответствие с регионалната концентрация на ACE2 - рецепторите, към които се прикрепя вирусът в белите дробове, а не в носа или гърлото. Така се появява пневмония, която е заболяване на малките въздушни торбички, наречени алвеоли в белите дробове, където кръвта обменя кислород и въглероден диоксид. Ако в този период се направи компютърна томография на гръдния кош, вероятно
ще се видят сенки или неравномерни участъци, наречени “непрозрачност тип матово стъкло”
При част от пациентите с корона вирус инфекция се стига до тежки усложнения и появата на задух (дипнея). Синдромът на остър респираторен дистрес (ARDS) може да причини учестено дишане и пулс, световъртеж, изпотяване. Този синдром уврежда тъканите и кръвоносните съдове на алвеолите, водейки до събиране на течност вътре в тях. Това прави дишането по-трудно или дори невъзможно. В тези случаи може да се наложи пациентът да се постави на командно дишане от машина. Важно е да отбележа, че недостигът на въздух не е характерен за настинката, а при грипни инфекции може да се появи в много лека форма. 
Освен белите дробове и черния дроб, могат да бъдат увредени оше сърцето и бъбреците.
Рядко се срещат оплаквания като обриви, образуване на кръвни съсиреци, червеникаво-лилави петна
по пръстите на ръцете и краката. При деца може да се наблюдава и състояние, подобно на болестта на Kawasaki. По-рядко се срещат храносмилателни симптоми като гадене, повръщане или диария или често срещаните симптоми на настинката като течащ или запушен нос, болки в главата или възпалено гърло. Различните имунни системи на хората са причина за различното протичане на болестта. Така например симптомът на възпалената лигавица на орофаринкса може да е начало както на сезонна грипна инфекция, така и на други заболявания - остър или хроничен фарингит. Смъденето и гъделичкането също могат да бъдат симптоми на много и различни заболявания - както такива с алергичен произход, така и такива с възпалителен.
Началото на Ковид инфекцията е от горните дихателни пътища, но не може да се разглежда като отделни симптоми
а като съвкупност от оплаквания, които пациентът съобщава.
Важно е да се знае, че първите симптоми при грипа са: възпаление на лигавицата на дихателните пътища, болки в гърлото, хрема, повишена температура и втрисане, умора и безсилие (отпадналост), общ болков синдром, засягащ най-силно главата, мускулите и ставите. Те възникават едва няколко часа след заразяването със сезонния грипен вирус. Както вече стана ясно, тези симптоми се различават от признаците за Ковид-19, които вече изредих, така че хората трябва да ги различават.
- Колко трае имунитетът на преболедувалите Ковид инфекцията?
- По отношение на имунитета на хора, които са преболедували Ковид инфекция, засега се смята, че
пациентите имат имунитет между 4-6 месеца след прекарано заболяване
По отношение на тестовете за диагноза на Ковид-19 ще кажа, че бързите антигенни тестове, чиито проби се вземат с назален тампон, навлизат все по-широко в практиката, защото са преносими, по-евтини и по-бързи за използване от PCR тестовете, използвани от повечето лаборатории по време на пандемията. За тестовете за установяване на антигени на вируса също се използва назален тампон, но не се изисква допълнителен инструмент за отчитане на резултата. В същото време антигенните тестове са по-малко чувствителни и по-често пропускат положителни случаи.
- Кога да се обърнем за помощ и съвет към лекаря?
- Когато оплакванията продължават повече от два-три дни и състоянието не се подобрява,
когато има кашлица и висока температура, трябва да се потърси медицинска помощ от лекар
Това се отнася особено за по-възрастните пациенти, които имат придружаващи заболявания, имуно-компрометирани пациенти, малките деца. Нелекувана или неправилно лекувана инфекция на горните дихателни пътища може да доведе до по-сериозни усложнения. Уместно е в тези случаи да се изследват допълнително гърлен или носен секрет, кръвна картина, рентгенова снимка на белия дроб и други, за да се постави точната диагноза и проведе правилно лечение. Самолечението с антибиотици е неправилно, а в някои случаи и опасно.