В магазина, на работа и на улицата тя ни пази, но в същото време малцина от нас си дават сметка, че може да навреди на нежната и чувствителна кожа под нея. 

Носенето на маски от различни материали и степени на ефективност създава директно триене по лицето. Колкото по-дълго маската е върху него, толкова по-висока е опасността от дразнене, зачервяване и възпаление - резултати от нарушаването на кожната бариера. В затворените климатизирани офиси носим дрехи от полар и вълна, а това води до изпотяване. Влажността, топлината и потта са добра среда за поява на бактерии в кожата. Без вземане на ефективни мерки, има голяма вероятност да си докараме проблеми като акне, обрив или екзема.

Липсата на свеж въздух прави кожата под маската прекалено чувствителна. Някои материи протриват лицето и рушат хидролипидната бариера. За по-висока степен на защита използваме маски от по-здрави и плътни материи, ала те не трябва да са абразивни - с релефна или грапава повърхност на плата. Гладките памучни или копринени платове са подходящи за изработка на маски и щадят кожата. Винаги след сваляне на маската, по възможност трябва да почистваме лицето с измиващ гел или емулсия. Можем периодично да нанасяме спрей против раздразнения. След измиването мажем с овлажняващ крем или мехлем, за успокояване на кожата и по-бързото ѝ заздравяване. Средствата за премахване на омазняването, замърсяванията, грима и бактериите трябва да са некомедогенни и да балансират pH. Добър избор са продуктите на производители с традиции в козметиката за грижа, подходящи предложения можете да разгледате тук: https://makeup.bg/brand/30457/.

Маските предотвратяват естественото отделяне на топлина от лицето. Всяка маска затваря в пространството между кожата и тъканта влажния въздух, който издишваме. Той може да причини обрив, съпроводен със сърбеж и вследствие да се превърне в дерматит.  Бузите, устата, носа и брадичката са участъци, които лесно се омазняват. Носенето на грим върху кожата, покрита с маска не е желателно, тъй като замърсява плата и увеличава дразненето. Сутрин, след измиване на лицето, най-добре е да нанасяме единствено лек овлажняващ крем за лице, а след няколко минути и слънцезащитен продукт. След 15 минути кожата вече е готова за маската от плат.

Почистването на лицето сутрин и вечер е задължително, защото премахва естествените остатъци от себум и пот, а също и полепналия прах. Ако разполагаме с антибактериален гел или мус, ще създадем допълнителна бариера за безопасност и дезинфекция. Хората с много суха кожа могат да овлажняват лицето си с крем. За тези с нормална по-добър овлажнител е лосионът. При мазен епидермис се препоръчва овлажняващ гел, тъй като е с по-лека консистенция. Кожните проблеми са най-упорити и продължителни във времето. Те се появяват бързо, но изчезват бавно. Ако не се погрижим сега, свеждайки грима под маската до минимум, за да дадем шанс на кожата да диша, ще си създадем проблем, който има опасност да остане с нас и след края на пандемията.