Илон Мъск е една от най-провокативните и иновативни личности в света. Той привлича вниманието с какво ли не, включително с визията си за развитието на човечеството не само тук на Земята, но също така в космоса и на Марс. Твърди, че за него парите не са цел, но това не попречи тази година за първи път да оглави класациите на Bloomberg и Forbes за най-богат човек на света (в първата все още е номер, докато във втората стъпи на върха за кратко, след което се върна на втора позиция).

Опитвали ли сте обаче да си представите колко богати всъщност са най-богатите? AddictiveTips прави тъкмо такова любопитно сравнение, като изчислява времето, което е нужно на европейците в 22 различни страни, за да изкарат парите, които Мъск прави само за една минута.

Анализаторите са взели предвид данните от 7 януари, когато основателят на Tesla и SpaceX детронира Джеф Безос в класацията на Bloomberg. Те са пресметнали нетното състояние на Мъск в евро, изчислявайки го на общо €151 206 600 000. На база тази сума излиза, че за минута той изкарва средно 775 418 евро.

Изследването показва, че българите ще трябва да работят най-много – удивителните 88 години и 9 месеца, за да направят парите, които Мъск трупа на всеки 60 секунди. 

В съседна Румъния, с която се сравняваме най-често, на човек за същото ще му трябват 56 години и 6 месеца. В общо осем държави на хората ще са им нужни по над 50 години за тази цел. В дъното на класацията е Люксембург, където отнема най-малко време да се спечели едноминутното състояние на южноафриканския милиардер – 12 години и 8 месеца.

От всички разглеждани държави на европейците ще им трябват средно 27 години, за да изкарата сумата, която Мъск прави за една минута.

За изчисленията е взета предвид статистиката на Harvard Business Review, според която Илон Мъск работи средно по 62.5 часа седмично, а европейските работници – по стандартните 40 часа.

Всички финансови данни са в евро. За доходите на средностатистическия човек по държави е взета информация за брутната средна годишна заплата на нает на пълен работен ден в съответната страна.

Всички числа в това изследване са приблизителни.