Twitter Inc заяви, че е спрял окончателно акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие след щурмуването на Капитолия в сряда. Блокирането на профила, който имаше повече от 88 милиона последователи, заглушава основния му канал за комуникация само няколко дни преди края на мандата му и следва години на дебати за това как социалните медии трябва да модерират акаунтите на световните лидери.

„След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях, спряхме окончателно акаунта поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, заяви компанията в туит.

За първи път Twitter забрани достъпа до мрежата на държавен глава, потвърдиха от компанията пред Reuters.

Социалните медии предприеха безпрецедентни мерки срещу Тръмп и някои от неговите видни десни съюзници и привърженици след вълнението във Вашингтон в сряда, довело до пет смъртни случая.

Американският президент многократно е използвал Twitter и други платформи, за да твърди, че поражението му на изборите на 3 ноември се дължи на широко разпространена измама и да споделя други теории на конспирацията. Именно през Twitter той призова поддръжниците си да дойдат във Вашингтон в сряда и да маршируват към Капитолия в знак на протест срещу изборите резултат.

Facebook Inc заяви по-рано тази седмица, че спира неговия акаунт поне до края на президентския му мандат.

Мандатът трябва да бъде предаден на новоизбрания президент на демократите Джо Байдън на 20 януари.

В публикация в блог в петък Twitter заяви, че два от туитовете на президента, публикувани в деня на ексцесиите, са в нарушение на политиката на мрежата.

Twitter заяви, че туитът на Тръмп, че няма да присъства на инаугурацията на Байдън, се приема от редица негови поддръжници като потвърждение, че изборите през ноември не са легитимни.

Критици на основните платформи за социални медии, включително топ демократични политици, похвалиха Twitter и заявиха, че този ход е отдавна закъснял, докато привържениците на Тръмп изразиха възмущение.

Използвайки официалния акаунт на Белия дом @POTUS, Тръмп заяви, че ще разгледа възможността за изграждане на собствена платформа.