Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ променя със задна дата цени на „Топлофикация Русе“ за втората половина на 2018 г. Това става ясно от решение на регулатора, взето на 17 декември. То по никакъв начин не засяга клиентите на топлофикационните дружества, но ще донесе на дружеството към 4 млн. приходи заради по-високата нова цена на изкупуваната от НЕК електроенергия.
Решението е взето в изпълнение на съдебно решение на Върховния административен съд за признаване на направени от „Топлофикация Русе“ разходи, които регулаторът неправилно е орязал. КЕВР е намалил например разходите на въглища с 5000 тона със странния аргумент, че трябва да се повишава производствената ефективност. Което удря финансово дружеството с около 1 млн. лева. 
Още повече са орязани разходите на „Топлофикация Русе“ за въглеродни квоти. Регулаторът залага в изчисленията си средна цена от 8,93 евро на тон. В същото време среднопретеглената цена за 2018 г. е 15,34 евро на тон, като за второто полугодие среднопретеглената цена е 19,05 евро/тон. А квотите въглеродни емисии, които дружеството трябвало да закупи през регулаторния период, е 246 016 тона. Което означава порязване с около 3 млн. лева.
Цената на въглеродните квоти нараства стабилно над 20 евро/тон през 2019 г., а през настоящата година прехвърля и 30 евро/тон, което обяснява стремежа на „Топлофикация Русе“ да използва повече алтернативни на въглищата горива и поне през лятото да гори само природен газ. Разходите за въглеродни квоти вече отиват на 15% от общите разходи, а понеже те неизменно се калкулират в крайните цени, заради борбата с глобалното затопляне, вече плащаме значително по-високи цени за топлоенергия.