Близо 100 лекари, акушерки и медицински сестри от УМБАЛ "Канев" излязоха на протест вчера под прозорците на кабинета на изпълнителния директор д-р Иван Стоянов в двора на старата болница. Медиците негодуваха, че предния месец заплатите са им били забавени, за май са получили само 80% от заработените пари по клиничните пътеки, а за юни няма да получат никакви пари по здравна каса. Всичко това е преляло чашата на търпението. Ако проблемът не се реши, протестите ще продължат и може да се стигне до стачка, категорични са белите престилки.  

Оказа се, че д-р Стоянов е в болнични, а заместникът му д-р Йосиф Новаков не пожела да излезе пред медиците и да им обясни защо няма да вземат допълнителните си пари в размер на около 30% от брутните им заплати и докога ще продължи това. Причината, според него е, че не е бил поканен, както му е редът.
Веднъж имахме забавяне на заплатите с 4-5 дни, сега имаме официално становище на ръководството, че няма да ни бъдат изплатени допълнителните пари по здравна каса, които сме заработили, за следващия месец въобще нямаме идея какво ще се случи и какво ще правим. Съвсем естествено е, че това ще рефлектира в работата ни и мисля, че ръководството трябва да си даде сметка, че за да работим спокойно, трябва да знаем за какво работим. Аз работя като акушерка за пациентите с удоволствие, за да повиша имиджа на болницата, но имам деца вкъщи, които не ги интересува как и с кого работя и с каква емоция се прибирам. Затова искам ръководството да има очи и смелост да ми каже - наказана си да не си получиш това, което си изработила, и да ми обясни защо съм наказана, обобщи емоционално мнението на колегите си акушерката Росица Христова.  
Според нея ръководството на Университетската болница е трябвало да обясни пред колектива мотивите си за непреведените пари, а не да изпраща писма до началниците на отделенията на тази тема.
В случая явно някой е решил да си говорим в епистоларна форма, но това важи за любовните писма, а тези не са такива, уточни акушерката.
След медицинския съвет в понеделник началникът ни уведоми, че ще получим парите по клиничните пътеки за юни. На следващия ден разбрах от моя колежка, че няма да получим пътеките за юни, допълни д-р Добрева от Първо вътрешно отделение.
Ние сме заработили сумата за май по здравна каса, но ръководството ни преведе само 80% от нея. Тази сутрин зам.-председателят на борда на директорите Новаков, който в момента изпълнява длъжността директор на болницата, е изпратил писмо до началниците на отделенията, че по някакви вътрешни правила за организация на работната заплата сумата за допълнително материално стимулиране трябва да бъде 60% от това, което сме спечелили като приходи. Явно полагащите ни се пари са над 60% и ние няма да получим сумите си, но все някакви средства трябва да ни се дадат, за да бъдем и ние толерантни към ръководството. На практика разходите са 1 600 000 лева, а приходите са 2 200 000 лева, посочи медицинският секретар в отделението по урология Пламенка Гецова. Има отделения с недостиг на среден персонал, което е наложило акушерки да работят като медицински сестри за около 45 дни, за да не бъдат закрити отделенията, а не за да получат награди. Трудът обаче трябва да се заплаща справедливо, посочи още тя.
Персоналът в болницата работи, но не получава пари за това и не знае какво го чака занапред. Затова искаме отговор и яснота от ръководството какво се случва и така ли ще бъде в бъдеще, защото всички имаме семейства, заяви д-р Ивайло Йорданов.
Колегата му д-р Стефан Йовчев от съдова хирургия обясни, че болницата има извършени надлимитни дейности, които няма да се изплатят от здравната каса.
В това число влизат всички спешни пациенти, за които ние се грижим по цяло денонощие, но много от тях не са здравно осигурени и касата не плаща, категоричен бе съдовият хирург. И подчерта, че щатът в администрацията е много раздут и има много хора, които са на гърба на медиците. В същото време медицинските сестри не стигали и се налагало в 12 операционни да работят 8 сестри, но извънредният им труд от порядъка на 100-200 лева не им се плаща.
В здравната каса драма няма. Ръководството на УМБАЛ „Канев“ забави документите за сключване на договор с две седмици и това забави заплатите за персонала. Когато договорът бе подписан, ние платихме парите веднага, включи се в разговора директорът на касата Калоян Копчев, който също бе на протеста.
Допълнително материално стимулиране за юни няма да има, защото ние изпълняваме стандарт, който е създаден да достави сигурност в работата на лечебното заведение и прозрачност в контрола на тази работа. Като спираме парите по клиничните пътеки за този месец, ние ще си осигурим сигурност за следващия и по-следващия месец за допълнителното материално стимулиране чрез пресмятане на приходите ни за тези месеци, каза зам.-председателят на борда на директорите д-р Йосиф Новаков пред журналисти в задочен отговор към протестиращите.
Според него досега на персонала са изплатени всички заплати, осигуровки и извънреден труд.
Допълнителното материално стимулиране се контролира от стандарта на Министерството на здравеопазването и когато балансът между приходите и разходите не позволява финансова стабилност, ние нямаме право да разпределяме пари по клинични пътеки, посочи д-р Новаков. 
А обяснението му по въпроса раздут ли е административният персонал бе, че той е 10% от работещите в болницата, като в това число влизат и асансьорни техници, работници по подръжка на пералнята и в автотранспорта.