Извънгабаритните машини, които през пролетта пристигнаха на пристанището в Русе за изграждане на газопровода „Балкански поток“, потеглиха обратно по река Дунав за германския град Пасау. Част от тях бяха натоварени на най-големия български кораб „Джъмбо 3“ на превозвача „Донау Стар“. 
15 от машините се качиха на собствен ход, а две по-големи - с помощта на плаващия кран „Титан“, обясни Венцислав Димитров, адм.директор на „Донау Стар Русе“.
Реката е предпочитана за превоз на товари, тъй като е по-евтин вариант и се спестява голяма част от документацията, която е при сухопътния транспорт.
Тази година превозите по Дунава са спаднали чувствително, което създава проблеми. Икономически не е изгодно корабите да пътуват празни в едната посока. Част от флотата на „Донау Стар“ обичайно превозва метали и зърно, но тази година тези стоки са липсвали. Имало е само слънчоглед и то не в големи количества.
Една от причините за намаляването на товарите е спирането на производството във връзка с пандемията, а другата - трудностите в логистиката, отново заради коронавируса.
„Не сме свободни да реагираме адекватно и навреме при нужда, ако се налага да окажем съдействие на член от екипажа или да се извърши смяна на екипажа. Невъзможността за оказване на медицинска помощ в тази ситуация зад граница сериозно затруднява работата и всеки един, който тръгва на път предварително трябва да се убеди, че няма в следващите 20-30 дни да го заболи зъб или нещо друго, защото тогава няма да има кой да ти помогне“, казва Венцислав Димитров.
Най-големи проблеми създават ограниченията, наложени в унгарския участък на река Дунав.