През този месец предстоят три изключително актуални обучения * По-лесно би било да направим града ни приятно място за живеене, а оттам и учещите в чужбина младежи да искат да се върнат да работят и да създават семействата си тук, казва ръководителят на оперативната дейност на "Startup Factory".

​​​​​​​В буквален превод от английски "startup" означава "стартиращ". Всъщност под този термин се разбира компания с кратка история и макар че за пръв път е използван от списание "Бизнес Уик" /"Business Week"/ през далечната 1976 година, а в масова употреба на Запад влиза през 90-те години на ХХ век, у нас стартъпите стават популярни през последните години. Най-общо казано, това са търговски проекти, основани на определена идея и изискващи финансиране за развитието си. Но в Русе има една организация, която се е посветила не на бързо трупане на милиони, както това става, да речем, в Силициевата долина, а на обучения. Името й е "Startup Factory" и е колкото позната като марка, толкова и непозната на хората извън сферата на високите технологии. По този повод разговаряме с Теодора Енева. Тя е част от управленския екип на "Startup Factory" от средата на 2018 г. и ръководи оперативната дейност. Инициирала е и е организирала десетки обучения и събития за възрастни и ученици от Русе и страната. Управлява и координира проектите, по които работи организацията, отговаря за комуникациите и дигиталните кампании. Интересите й са в сферата на образованието и модернизирането на методите за обучение в България.

  • Г-жо Енева, бихте ли представили сдружение Startup Factory? Кои сте и за какво се борите?

Startup Factory е сдружение в обществена полза, създадено през март 2015 г. в гр. Русе от група млади предприемачи, работещи в ИТ сектора: Емилиян Енев, Вихрен Ганев, Мартин Панайотов, Калоян Цветков и Ивайло Шолеков. По-късно се присъединяват и други съмишленици, а в последните 4 години управлението на оперативната дейност е поверен на жена - Теодора Енева.

Това, което обединява всички, е готовността ни да подкрепяме хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да стартират свой собствен (бизнес) проект.

Още през 2015 година отворихме в Русе първото споделено работно пространство извън София, което функционира и до днес. Сградата на ул. Цар Калоян е построена през 1897 г. от видния русенски архитект Нигохос Бедросян. Паметник на културата, с изключителна архитектурна стойност, напълно възстановена, със запазена оригинална фасада. Днес тук продължават да споделят работната си среда програмисти и други специалисти от ИТ сферата.

Екипът на Startup Factory инициира още нещо за пръв път извън столицата. През пролетта на 2015 г. организирахме първото състезание по програмиране (т.нар. хакатон) в Русе - тридневно събитие за хора с интереси в областта на софтуерна разработка, онлайн предприемачество, информационни технологии и иновативни продукти. След това последваха още много събития, а сред най-успешните ни инициативи е националната серия хакатони CODE4TECH през 2016 и 2017 г. в големите градове на България.

През 2019 г. стартирахме Програма за развитие на дигитални и предприемачески умения, която започва сега своя 4 сезон. Стартиращи предприемачи, фрийлансъри, професионалисти в различни области усвояват при нас програмиране, графичен дизайн, дигитален маркетинг, предприемачество и много други съвременни умения. Учениците се включват особено активно в летните занимания по дигитални рисуване, фотография, кино. По време на пандемията всички обучения се провеждаха онлайн, докато сега отново се връщаме на срещите на живо.

За тези 7 години и половина, можем да се похвалим с над 2500 участници в нашите събития и обучения, провели сме повече от 70 обучения за изграждане на умения.

Паралелно със събитията и обученията в дигиталната сфера, помагаме и на стартиращи предприемачи да започнат и развият своята дейност. Съдействаме с контакти, ресурси и конкретни услуги.

През 2021 г. разширихме дейността си в посока подкрепа и на други граждански организации и активисти в Русе и региона. Много от тях имат нужда от конкретна помощ и услуги, за да регистрират и развият свое НПО. След започването на войната в Украйна, работим и с над 50 украинци, които живеят в момента в Русе. Осигуряваме им обучение по български език, включваме ги в наши курсове и инициативи и им помагаме в адаптацията.

  • Защо залагате на курсове за повишаване на квалификацията и за развитие на дигитални и предприемачески умения?

От една страна българите са последни в Европа по дигитални умения. Въпросът е от изключителна важност за нас, защото навлизането на технологиите и демографските изменения променят пазара на труда. Изискват се умения и квалификации, които могат да се постигнат само чрез допълнително обучение през целия живот.

От друга страна, бъдещето е дигитално и в това е уникалния шанс на Русе и България да се възползва от огромните възможности. Днес не е необходимо да си физически локализиран на определено място, за да развиваш бизнес там. Хора, които живеят в Русе биха могли да работят дистанционно за компании от цял свят или да развиват онлайн бизнес на глобалния пазар.

  • Няма ли достатъчно образователни институции, школи, центрове, които да се занимават с тази дейност? Не се ли изтърка идеята с обученията и с какво вие сте по-различни?

Разбира се, че има. При това главоломно развитие на технологиите, официалните обучителни институции, с тромавите си структури, не могат да отговорят адекватно на търсенето и така се отваря огромно пространство за външни образователни центрове, които да поемат тази роля. Предлагат се все повече онлайн и видео обученията, които са лесно достъпни. Има изключително голямо предлагане, особено ако човек знае и английски език.

Но това, което ние се стремим да направим, е да създадем общност от съмишленици - това са лекторите, менторите и другите участници в събитията, които контактуват помежду си, търсят и предлагат помощ.

Не на последно място, ние сме организация с идеална цел, не трупаме печалба, не разпределяме дивиденти в края на годината. Голяма част от събитията се правят безплатно, а обученията са с много ниски такси за участие, така че да са достъпни за всеки. Ако има печалба, тя се влага отново за развитие на дейността на организацията и за постигане на целите и мисията ни. Имаме подкрепата на нашите партньори от Фондация Америка за България, Българския фонд за жените, Български център за нестопанско право, Фондация BCause, с които заедно се опитваме да променяме средата към по-добро.

  • Предстоящите ви обучения са на тема дигитален маркетинг, социални мрежи и програмиране. Как подбирате тематиките и лекторите?

През ноември месец предстоят три изключително актуални обучения. Започваме с по-общото “Първи стъпки в дигиталния маркетинг” на 12 ноември, след това продължаваме с “Маркетинг в социалните мрежи” с фокус върху Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn и Pinterest, на 19 ноември и накрая ще приключим с “Моята първа интернет страница”, за да направим първи стъпки в програмирането на 26 и 27 ноември.

Трите обучения са планирани под формата на уикенд събития, за да могат да се включат работещи и учащи. Целта е в един интензивен формат - в рамките на 1 или 2 дни, участниците да научат основите по темата, да се запознаят помежду си и с лекторите и да си прекарат деня приятно. Лекторите са ангажирани и след самите събития да консултират участниците в техните конкретни проекти, за да има видими резултати и натрупан практически опит.

  • Как подбирате темите и лекторите?

Обикновено лекторите сами ни намират - това са професионалисти от дигиталната сфера, с които ние контактуваме по една или друга причина. Често това са хора, които са навлезли много навътре в материята, имат успешна професионална кариера, не рядко работят с клиенти от цял свят, отворени са за новото, следят какво се случва в тяхната област. Но това което ги отличава, е желанието им да споделят знанията и уменията си. Не се притесняват, че някой ще им “изяде хляба” и че ще заеме тяхното място, както обикновено служителите в една фирма се отнасят към новите колеги. Напротив, успешните хора знаят, че когато споделят с някой друг, те откриват нови възможности и за себе си. Преподаването често ги зарежда и обогатява. Те самите научават нови неща, поглеждат към темата от гледната точка на събеседника. Имаме лектори, с които работим от години. Например една от най-добрите преподаватели в града по програмиране - Сюзан Феимова. Дизайнерът на свободна практика Боян Петков преподава графичен дизайн на изключително високо ниво. Художничката Петя Бонева е любим лектор на тийнейджърите в курсовете по дигитално рисуване. С други преподаватели сме работили по-малко, но сме със същите прекрасни впечатления: това са Красимир Кехайов, който води дигитално предприемачество и има солиден опит при финансиране на стартъпи, Георги Димитров - също преподава от дълги години програмиране, самият той успешен професионалист, Павел Петров е експерт в децентрализираните технологии, Даниел Ангелов е вещ в света на Уърдпрес и тестването на софтуер. Всички те живеят и работят в Русе.

Темите винаги са свързани с лектора, какво той може най-добре да допринесе за хората от нашата общност. Как може да помогне. Human to human approach. Това е нов принцип в маркетинга. Опитваме се да задоволим нуждите на хората от конкретни умения, като им преподават хора минали по този път, готови за споделят и помагат.

  • Към кого са насочени обученията и защо?

Обученията са насочени към младежи, стартиращи предприемачи, хора със свободни професии и всички други, които осъзнават, че им липсват конкретни умения и са готови да отделят от времето си, за да се адаптират към съвременността. За тях всяко допълнително умение в дигиталната сфера, ще донесе повече възможности за клиенти, пазари, контакти. Също младежите в последните класове на гимназията или студентите могат да опитат дали професия в областта на маркетинга и дигиталната сфера, би им била интересна и какво би представлявало подобно обучение на следващ етап.

  • Мислите ли да разширите обученията си извън Русе или регионът ви е приоритет?

Да, ние не се ограничаваме в дейността си само в Русе. Вече сме работили онлайн по време на пандемията, което беше една добра възможност да се свържем с прекрасни хора в цялата страна, дори и с българи, живеещи в чужбина. Създадохме специална платформа за онлайн курсове, в която качваме записи на наши обучения, които смятаме за полезни за по-широка аудитория. А също имаме и специално предварително записани и обработени видео курсове, в които човек може сам да се обучава в удобно за него време и място. Например такова едно много полезно обучение е нашия видео курс Wordpress за начинаещи, който е настолен справочник за хора, които поддържат сайтове, създадени на тази платформа.

  • Проследявате ли как се развиват завършилите обученията ви? Поддържате ли контакт с тях?

С някои от участниците в обученията ставаме близки, дори и приятели. Продължаваме да следим развитието им, помагаме им с различни ресурси, контакти, препоръки и всичко, с което можем. Знаете ли, често и те ни помагат. Връщат ни обратна връзка, дават предложения какво можем да направим, дори поемат някои дейности като доброволци и сътрудници. Една голяма наша гордост е Ани - участничка в наши обучения, която се запали по дигиталните технологии след като участва в обучението по Основи на програмирането с г-жа Сюзан Феимова, след което завърши всички наши курсове, а в момента е основен сътрудник и двигател на Startup Factory.

Друга интересна история е с Тюркян, която участва в обучение по Предприемачество за жени преди почти 2 години, но тъй като то се проведе онлайн и живеем в различни градове, никога не се бяхме виждали на живо. Преди 2 седмици момичето специално се отби в офиса ни на път от София за Разград, за да се запознаем и да сподели впечатления и успехи.

Можем да се похвалим и с няколко стартъп проекта, които са произлезли от нашата организация. Сайтът за имотни обяви Реалистимо е създаден от част от учредителите на организацията ни, Ecommerce Academy на Никола Илчев също е създадена след като основателят ѝ се включи в няколко наши събития за електронна търговия. Други проекти, на които можем да се похвалим, че сме помогнали са HYPE - ново поколение софтуер, namiram.bg - платформа за търсене и намиране на услуги и т.н. Можем да разкажем и за участници в наши обучения, които са сменили кардинално професията си. Светлана имаше добра работа, но беше решена да стане програмист, започна с наши обучения, учеше и сама, яви се на няколко интервюта, реши много задачи и вече от няколко години работи в голяма ИТ компания в Русе, а беше на 40+ години, когато започна.

  • Често се включвате като партньор в различни събития, хакатони, иновационни лагери за младежи. Какво ви носи комуникацията с учениците?

Най-ценното в комуникацията с младежи е отговорността, която усещаме, да можем да влияем на развитието им. Изключително приятно е да се общува с необременени и свободно мислещи млади хора. Те са отворени към новото, попиват всичко, което е близо до техните интереси, имат страхотни идеи и ги реализират със завидни умения!

  • Организирате курсове и събития вече седма година, но случва ли се понякога да се запитате „Има ли смисъл в цялото това начинание? За кого го правим? Защо го правим?“

Има и такива моменти, да. Хубавото е, че отминават бързо, когато някой сподели свой успех, или пък разкаже как от своя страна е помогнал на някой друг. Истината е, че подкрепата, която ни дават хората от нашата общност, участници в инициативи, лектори, ИТ компании и финансиращи организации, ни задължава да преодоляваме трудностите и да продължаваме да се борим.

  • Startup Factory е сдружение, работещо в обществена полза и вероятно не са малко нещата, които спъват или най-малкото затрудняват развитието ви. Интересно ми е с какви трудности се сблъсквате при осъществяване на вашата дейност - липса на подкрепа, финанси, интерес или друго?

Трудности винаги има, опитваме се да ги преодоляваме. Обикновено финансовата устойчивост е най-голямото предизвикателство пред едно НПО. Ние, благодарение на подкрепата на нашите партньори, за момента нямаме този проблем. Това, което смятаме, че е пречка Русе и региона да се превърне в център за насърчаване на технологиите и предприемачеството, в което ние мечтаем да го видим, е разпокъсаността. Много организации: училища, университет, компании, община и други структури правят самостоятелно много неща, но ако се обединим можем да направим много повече. Ние винаги сме говорили за синергии, партньорства, където всеки може да се включи със силните си страни и да се постигнат значими неща. Русе може да се възползва в голяма степен от възможностите, които дигиталния свят предлага, но за това трябва визия и стратегическо планиране.

  •  Общувайки с мотивирани хора, които желаят да се учат и да надграждат компетенциите си, виждаш ли светлина в тунела? Има ли начин да обърнем процеса и да задържим умните и способните тук - в Русе, в България, или смяташ, че негативната тенденция ще продължи?

Надявам се, че има светлина в тунела. Младите наистина са изключително информирани и от рано стават деца на света. За момента не виждам как можем да ги задържим в Русе и България, предвид възможностите в Европа и САЩ, които не са много трудно осъществими. Трябва да се работи много в посока адаптиране на университетите в България към съвременните изисквания на пазара на труда. Но струва ми се, по-лесно би било да направим града ни приятно място за живеене, а от там и учащите в чужбина младежи, да искат да се върнат да работят и да създават семействата си в България. Защото голяма част от днешните младежи ще работят дистанционно за компании от различни краища на света, и ще могат да избират къде да бъдат физически. Местата, които могат да предложат високо качество на живот, ще привличат тези хора. Смятам, че негативната тенденция може да се пречупи като започнем да подобряваме средата около нас.