- Г-н Даскалов, какво представлява дружеството „Л СИТИ Аутомотив Холдинг“ с впечатляваща стойност, за което „Утро“ писа във вчерашния си брой?
- Това е холдинг, който по закон няма право да извършва търговска или производствена дейност. Той е предназначен само и единствено да държи собствеността и да управлява други компании, които притежава. 
Ще си позволя да се отклоня за малко - искам да изкажа огромното си уважение към акционерите в „СИН КАРС“ - всички настоящи, които продължават да ни се доверяват. През миналата година всички операции, които направихме на нашата борса, показаха, че не можем да си подсигурим необходимите инвестиции тук, за да обезпечим цялостното ни развитие тук и бъдещето на нашия пазар, което на нас ни се иска. В края на 2022 с нас се свърза представител на Юронекст (Холандската фондова борса), който ни покани в Нидерландия на обучение. Изкарахме 6-месечен курс на обучение в Амстердам, който ни даде ясна представа за възможностите пред нас в бъдеще, благодарение на експертизата на ангажираните там финансови консултанти и фирми от нивото на „Делойт“, „Ай Би Ен Амро“.
Тогава ни беше очертан курсът за развитие, който ние решихме стъпка по стъпка да следваме
Трябва да развиваме и да разширяваме производството на електромобилите ни. Това е пътят ни. За целта трябва да търсим нови инвеститори - институционални, семейни тръстове, фондове и т.н., докато достигнем възможността и нивото да се листваме и на Нидерландската борса. За съжаление на нашата държава и на възможността за инвестиции тук все още не се гледа с необходимото доверие. Оставайки позиционирани само в България, ние нямаме достатъчната възможност за развитие. Още повече - все още не можем достатъчно бързо да отговорим на очакванията на нашите инвеститори, които са ни се доверили преди няколко години, да получат очакваната възвръщаемост. Но никой не може да предвиди световни събития като настоящите, които несъмнено се отразяват навсякъде - няма да навлизам в детайли за това. 
Обединяването на всичките ни усилия и възможността да бъдем представени на по-голям европейски пазар, ще ни даде много нови възможности за напред. Но пътят до там е много дълъг и не лесен. Отстрани вероятно изглежда лесно, но уверявам ви, не е така!
- Как създаването на нов холдинг, включително позициониран в друга голяма европейска държава, би се отразило на инвеститорите в „СИН КАРС“?
- Ние работим в посока и с цел да предоставим възможност те в последствие да направят собствен избор и да продължат участието си и в нидерландската ни структура.
- Как беше формирана тази оценка от 992 594 000 лева?
- На пръв поглед изглежда лесно - поне за някои странични наблюдатели, които нямат представа от тази материя, но трябва да подчертая, че от 2012 година сме започнали с производството на спортни и състезателни автомобили, които успяхме да реализираме на много места по света. През цялото време - вече повече от 12 години, се занимаваме основно и с развойна дейност, и с придобиването на интелектуална собственост (защитени марки, полезни модели, патент). Всичко, което правим в България е уникално и няма аналог. Но това не е толкова важно, защото има много хора, които имат защитени патенти и полезни модели, но те нямат практическо приложение. Ние успяхме да защитим хомологация, която ни дава право да произвеждаме автомобилите и да имаме сертификат за тяхното движение по пътищата, не само в Европа, но и по целия свят.
Ние сме единствените, освен големите производители разбира се, които имаме право да издаваме задължителния Сертификат за съответствие
Единствени не само в България, но и за Балканския полуостров, а може би и за цяла Източна Европа. Не само произвеждаме автомобила, но издаваме и нужния сертификат. Това, приложено в бъдеще време като оценка на бъдещи приходи, носи огромен потенциал. Освен на българските фирми от групата СИН КАРС, ние имаме тази сертификация и тази хомологация също и за немското ни дружество, което е регистрирано в Мюнхен и е с 20-годишна история. Подадохме искане към Търговския регистър тук за образуване на това ново холдингово дружество, а формираният от апортни вноски капитал, трябваше да бъде оценен - цялата интелектуална собственост, вкл. хомологацията, притежавана от двете дружества и разрешението за производство. Ние сме единственият производител в България, който притежава и хомологация за производство на батерии за електрически автомобили, които са предназначени за движение предимно в градска среда. Батерията също си я сглобяваме в Русе, сами. Подчертавам - не я внасяме от чужбина. Описвайки цялата индустриална собственост, подадохме искане до Търговския регистър и приложихме всички необходими документи. Бяха ни определени вещи лица от Агенция по вписванията, които трябваше да се произнесат с доклад за оценка. Общата оценка, която е записана в капитала на новото холдингово дружество, е стойност, посочена в становището на експертите. Но нека не се разбира погрешно - това е оценка за специфични цели, свързани с изпълнението на законова процедура по регистрирането на ново дружество. За огромно съжаление изобщо не означава, че аз или който и да е от акционерите на „СИН КАРС“ разполагаме с тази сума. Това е оценка на нашия потенциал за развитие - на всичко свършено до момента и на всичко, което при подходящи условия би могло да предстои в бъдеще. В тази оценка влиза огромен потенциал, който може да се реализира в дългосрочен план. Тази оценка включва възможностите за бъдещо развитие - бъдещи възможни приходи и бъдеща възможна възвръщаемост. Но случването на всичко това е много дълъг процес. Като пример - плановете ни за листване в Нидерландия са с възможен период от 4-5 години.
Това не означава, че ние разполагаме с тези пари
точно обратно - нека е ясно, че имаме необходимост от още допълнителни инвестиции, за които ние ще търсим допълнителни инвеститори, както в България, така и в чужбина, за да можем да постигнем целите, които сме си поставили. 
За съжаление сме просто милионери по заеми в момента. Всичко, което имаме - всяка моя лична собственост е обезпечила определен зает ресурс, това е публична информация. Както много други дружества, ние също ползваме кредити - няма от къде другаде да набавим необходим за производството ресурс в момента. Няма да мога за кратко да ви обясня колко трудно е да се стигне до момента, в който сме започнали производството на малка серия на нашите автомобили. Подчертавам - разходите за развойната ни дейност са огромни, защото откакто през 2018 година представихме първата платформа пред НДК в София, до днешна дата през 2024 година - вече 5 години и половина, само инвестираме, без да имаме достатъчните приходи от продажби. През 2023 година приключихме с над 95% от развойната дейност. Автомобилът трябва да бъде в перфектно състояние - с излекувани всички „детски“ болести. Доставили сме вече тестови автомобили в Испания и Германия, в Сърбия имаме 2 доставени тестови автомобила. Всичките те преминават през тестовете на нашите клиенти и след тях предстоят поръчки от по 50-100 автомобила първоначално, които ние трябва в близко време да можем да произведем. Целта ни е да направим така, че производството на „L CITY“ да остане в Русе и да ангажираме допълнително колкото може повече компании от русенския бизнес. 
Искам да благодаря на „БАДЕР“ и на „ДОМИНРКС ПРО“, които ни се довериха като партньори на местно ниво.
В момента водим преговори с още няколко потенциални партньори за производството
Целта е да можем от 1 автомобил на месец да започнем да правим постепенно 5-10-15 до 20 и повече автомобила на месец, което ще ни позволи да изпълним поставените цели и да достигнем етап, в който инвеститорите ни да са удовлетворени. Но пътят, пак казвам, е дълъг и труден. 
По отношение на инвеститорите - искам пак да им благодаря и да им кажа, че въпреки малката сума, която успяхме да съберем за първото листване, тя ни помогна много за старта, от който имахме нужда. Работим така, че да защитим техните инвестиции и да им предоставим възможност в бъдеще наистина да имат позитивен резултат от това, че са ни повярвали и са инвестирали в нас. В момента, в който сме готови с финалните действия по холдинга в Нидерландия, ние сме длъжни като публична компания да направим така, че инвеститорите да разберат какво точно и как сме направили. Но все още работим, не сме приключили. 
- Какво е реалното производство на автомобили в момента?
- Най-голямата ни пречка през изминалата година беше намирането на финанси. Всички знаем, че в момента лихвите се вдигнаха и банките стегнаха коланите. Автомобилът е завършен и вече се произвежда в малка серия, но това, което успяхме в края на миналата година е да подпишем договор за кредит с Българската банка за развитие. Благодарение на този договор успяхме да започнем производството на автомобили за немската фирма „Хермес“ - това е третият най-голям куриер в Германия и сме изключително горди, че те оцениха нашия автомобил на по-високо ниво от немските автомобили. Как се случи това - предоставили сме им 2 автомобила за тестване - един в Мюнхен и един в Берлин, които се карат от техни служители. Те карат и други електрически автомобили и тестовете показаха, че нашият автомобил има близо 2 пъти по-голям пробег от тези на конкуренцията. Има и много други предимства, едно от които е това, че нашият автомобил е класиран съгласно изискванията на Европейската комисия за кръгова икономика. Това означава, че 
автомобилът, който произвеждаме, подчертавам - в Русе, може да се използва минимум 20 години
Как ще се случи това? Батерията има гаранция 10 години, след което ние ще я изкупим обратно, ще сложим нови клетки и автомобилът ще продължи да се използва. Той е с горещо поцинковано шаси, което има 20 години гаранция против ръжда. Всички части и компоненти за него са заимствани и използвани от автомобили, които вече са на пазара. Така сме направили, че автомобилът, продаден в Испания, в Германия или в друга точка на света, да може много лесно да бъде обслужван независимо от нас, много лесно да бъде рециклиран и през следващите 20 години да бъде в услуга не само на собственика - давайки му възможност да печели от по-евтината електроенергия, но да печели и обществото. Всички заставаме на светофарите в Русе и знаем какъв коктейл от газове дишаме от всички други автомобили, които не спазват екологичните норми. Нашият автомобил е предназначен за градската среда, имаме вече продадени автомобили и в София, и в Русе, и сме горди и благодарни на клиентите, които ни се довериха.
Ние сме в етап на развитие, в който тепърва навлизаме в серийно производство. Вече имаме местни поддоставчици, които да ни позволят да повишим обема на производство, сред които партньори от Русе, Казанлък, Търговище и др.
- Обявихте намерение за изграждане на завод в Румъния.
- Причината, поради която ни се наложи да се обърнем към кмета на Гюргево е, че в периода, в който трябваше да предоставим на инвеститорите ни в чужбина планове за нашето бъдещо развитие, не успяхме да намерим адекватен терен на територията на Област Русе или в околните общини, която да ни бъде предоставена с отстъпено право на ползване. Нямаме възможност да закупим земя по 20-30 евро/кв.м. в индустриална зона. Законодателната система в Румъния позволява земята да се дава под наем на много приемлива цена и за много дълъг период от време, говорим за 75 години. Освен това те имат програми, с които предоставят безвъзмездна помощ в размер на половината от стойността на инвестицията. Към  този момент не сме започнали действия по изграждане на завода в Румъния, тъй като трябва да намерим подходящ инвеститор. Това не означава, че ще спрем да работим в България.
Заводът в Румъния, който планираме, е изцяло насочен към новия ни договор с голям европейски производител на автомобили
който ще ни даде възможност да ползваме изцяло нова платформа, с всички части и компоненти, за конструкцията и производството на наш нов автомобил с марката L CITY. След 2-годишни преговори в началото на тази година получихме официално потвърждение за започване на работа по проекта.
Можем да се похвалим, че сме единствената компания в България, която благодарение на имидж и опит на международно ниво и спортни и състезателни терени, успяхме да засвидетелстваме доверие в такъв огромен концерн за бъдещо партньорство тук, на наша земя. Така че огромните усилия, труд и безсънни нощи, които сме вложили до момента, вече са облечени в реален продукт, който може да ни донесе добри резултати. Всеки може да дойде при нас и да го види и докосне.  
- Каква е перспективата България да стане пазар на вашите електромобили?
- На първо място трябва да има правителствена политика за това. Във всички държави бяха въведени специални отстъпки и допълнителни бонуси за електромобилите. Дори ако изключим този факт, у нас никой не контролира емисиите на автомобилите. Нужно е държавата да наложи такъв контрол. Държавата, общините, институциите сами могат да служат за добър пример - като използват електрически автомобили. 
- В обобщение - производството в Русе се запазва, с перспективи за разширяване?
- Разбира се тук и за сега е цялото производство. А заводът в Гюргево е с цел бъдещо производството на изцяло нов автомобил, базиран на партньорството ни с международен автомобилен концерн.