В истинска джунгла са се превърнали някогашните рибарници край Басарбово, преди 5-6 години едно от любимите места на въдичарите от Русе. В тях са избуяли храсти и жилави дръвчета, които вече трудно могат да се почистят, дори ако на някого му хрумне отново да пусне езерцата в употреба.
14-те рибарника преди години бяха стопанисвани от Драгомир Хинков, зам.-председател на на Асоциацията на рибопроизводителите. Той обаче ги изостави още преди 6 години и оттогава за коритата не се грижи никой. През последните години река Русенски Лом няколко пъти прелива, превръщайки рибарниците в едно голямо езеро, като дори заливаше двата пътя към скалния манастир „Св.Димитър Басарбовски“. 
И това не са единствените изоставени рибарници в региона. Големият удар този бизнес понесе преди години, когато държавата изведнъж реши, че собствениците на рибарници трябва да поставят водомери за ползваната вода и да плащат такси. А за нарушителите, които не са поставили пломбиран измервателен уред, бяха предвидени глоби от 500 до 5000 лева. Чиновническата недомислица постигна обичайния ефект от всяка допълнителна регулация - отказа маса хора от този бизнес. Проблемът беше нe толкова в заплащането на водата, а в това, че поставянето на скъпи водомери насред полето ги излагаше на кражби, поради което трябваше да бъдат охранявани.