Ваксината за грип е специфична и тя не може да ни предпази от коронавирус. Това обясни проф. Ива Христова зам.-директор на НЦЗПБ пред БТВ. Грипът обаче си е сериозно заболяване, което разклаща цялата имунна система и здравен статус, като организмът става много по-податлив на всички инфекции, включително и на ковид.

Противогрипни ваксини няма по аптеките, очаква се втора доставка в началото на ноември месец, но не е ясно до каква степен тя ще стигне. След стартирането на държавната програма за ваксинация на възрастните хора през личните лекари, дори и за тях не се знае дали ще има достатъчно, каза още Христова и  обясни, че заявките за ваксини се прави една година предварително. Тази година заявката е била за много по-голям брой ваксини именно заради националната програма. Въпреки това те ще се окажат недостатъчно, тъй като интересът към тях е драстично по-голям заради коронавируса. Преди една година обаче не сме могли да знаем за разпространението на тази нова инфекция.

Не сме застраховани от влошаване на ситуацията, както е във Франция и Испания, според Христова. Затова е разумно е да действаме динамично с мерките, според ситуацията. Разрастването на епидемията през есента е логично и очаквано. От прогнозите това, което не се е случило, е сериозното ограничаване на епидемията през лятото. Имало е ограничаване, но не се е случило в размера на прогнозите.

Част от населението обаче има някакъв имунитет към коронавируса, който може да е проява на кръстоносен имунитет срещу други коронавируси. Все още няма категорични данни за БЦЖ ваксината, която се проучва и резултатите са окуражаващи, но е ранно да се правят заключения, каза още Христова.