Качеството на въздуха в Русе бе разисквано вчера от постоянната екокомисия на Народното събрание по инициатива на депутата Крум Зарков с участието на експерти и граждани.
По темата за промишленото обгазяване на града говори министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, който за пореден път заяви, че е атакуван, според него незаслужено.
„Русе има две измервателни станции за качеството на въздуха, ще има още две. МОСВ прави и ще прави всичко необходимо за решаване на проблема. И аз имам своите подозрения за поставени не на нужните места ведомствени измервателни уреди, за отваряне на люкове, но това са подозрения, не мога да ги докажа. Трябва да открием и накажем действително виновния. Местната власт и РЗИ да вземат по-активно участие в установяване на нарушителя“, призова икономистът с юридическа диплома, който отговаря за екологията.
„Въздухът на Русе е национален, не местен проблем. Той може да бъде решен единствено чрез намеса на всички отговорни институции“. Тази си теза от участието си в общинската комисия за чистотата на въздуха на 28 септември повтори депутатът Крум Зарков и посочи като възможно решение промени в настоящия Закон за чистотата на атмосферния въздух.