Заради дългата суша това лято, а и през цялата стопанска година, добивите от зърнени култури в Русенско са с 19% под средните за миналите пет години. Това показва анализ на земеделското министерство относно ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната.
Средният добив в Русенско през тази есен е 466 кг от декар при средно 574,8 кг в предишните пет години, показват данните на агроминистерството. Малко валежи и съответно високи нива на почвено засушаване се отчитат още от октомври миналата 2019 г. и продължават почти през цялата стопанска година. От май т.г. показателите за Русе са твърдо в червената зона, показваща екстремно високи нива на почвено засушаване.
Земеделски стопани от Русенско споделят, че такава суша не помнят от 30 години, а в половината русенски общини цяло лято не е падал дъжд. Най-тежко е положението в Иваново, Две могили и Ветово. Най-много падат добивите от царевица - с около 40%. В най-сушавите места са прибирани 200-300 кг царевица от декар. И вероятно доста фермери ще имат проблеми с обслужването на задълженията си към доставчици и банки. 
Все пак Русе далеч не е сред най-пострадалите от сушата региони. В житницата на България Добруджа добивите на зърно са паднали със страшните 68% и вместо 558 кг пшеница от декар са прибрани едва 178 кг. А във Варна, Сливен и Бургас понижението е с почти 50 на сто. Над 1/3 по-малко зърно са прибрали още в Ямбол, Силистра и Шумен.