Ниските заради сушата добиви, нараснали в пъти разходи за горива и торове и масиран внос на евтино зърно от Украйна притискат българските земеделци и в бранша се очакват фалити, каза за „Утро“ председателят на русенския фермерски съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев. Към всички тези неблагоприятни обстоятелства се добавя липсващият фитосанитарен контрол за украинските агростоки, които е възможно да носят болести и допълнителни проблеми. 
В сравнение с миналата година горивата са два пъти по-скъпи, а торовете - три пъти. Цената на амониевия нитрат се е покачила от 350 на 1400 лева, на фосфорните торове - от 700 на над 2000 лева. Една част за комбайн, която беше 2500 лева, вече е 4500. Разходите за отглеждане на зърнени култури вече надхвърлят 300 лева на декар и на много места приходите от продажби на зърното няма да могат да ги покрият, обясни Коев.
Според него ситуацията е доста шарена, като в различните парцели той отчита добиви между 400 и 750 килограма. В Западна България обаче има много фермери, които не могат да съберат повече от 300-350 килограма, което при изкупни цени от 60-65 стотинки за килограм ги обрича на загуба.
Изкупните цени остават ниски, тъй като Украйна бърза да продаде зърното си и е готова на големи отстъпки, смята Коев. Това се отнася и за слънчогледа, чиято цена се е сринала драстично. И ако килограм стара реколта допреди месеци се е продавал по 2 лева, сега върви по 1 лев. Но това не се отразява на цената на олиото.
Преди няколко дни Националната асоциация на зърнопроизводителите заплаши с национален протест заради безконтролния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна, които влизат у нас през северната ни съседка. Решение за крайни действия като блокада с трактори и комбайни на Дунав мост засега няма, но продължава да липсва и фитосанитарния контрол за тези стоки на границата.
Ефективните протести ще бъдат организирани, след като бъде назначено служебно правителство, съобщи вчера председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
Не сме против украинските колеги или украинското зърно, но трябва да преминава фитосанитарен контрол на границата, а това не се прави. Започнаха проверки в зърнобазите, където зърното е смесено, но може да се вземат проби от всеки камион. В Украйна се използват препаратите за растителна защита, които в ЕС са забранени, не се правят проверки и за болести. Ето сега пролетниците в Добруджа са нападнати от ливадна пеперуда, не ни трябва още един такъв проблем, обясни Коев.