Една от най-тежките разписани в Наказателния кодекс присъди - доживотен затвор при първоначален специален режим, чу вчера от Окръжния съд 42-годишният Пламен Парушев, който бе обвинен в предумишлено убийство на свой познат от Ветово. Важен момент е, че това е втората му присъда за убийство, след като през 1997 година отново е наказван за отнет живот. Съдебният състав прие за изцяло доказана тезата на прокуратурата и осъди рецидивиста по тежките обвинения, но присъдата може да се обжалва.
7 пъти осъжданият Пламен и покойният Илия Александров били разпознаваеми като представители на ниските прослойки, прехранвали се както и с каквото намерят и живеели ден за ден, като обикновено не пропускали алкохолния делириум. Фатален се оказал 20 септември 2018 година, когато осъденият за второ убийство в живота си налетял на бой на Илия, като особено тежки били ударите с дървен кол по главата. Повод за агресията било поведението на Илия към жената на Пламен, мръснишките подмятания и нецензурен език. Набитият бил приет и лекуван в болница, като дори бил изписан, но на 10 октомври 2018 година починал.
Оттогава се започнаха експертизи каква е причината за смъртта му и месеци наред вещи лица установяваха дали има връзка с побоя. След като по медицински път бе заключено, че именно нанесените удари са довели до издъхването му, през лятото на 2019 година Пламен бе задържан и оттогава е в ареста. Неговият прочит на случилото се бе съвсем различен - твърдеше, че просто е ступал Илия заради грозното му поведение, но нито е искал да го убива, нито има вина за смъртта му. Затова на няколко съдебни заседания той носеше потник с протестен надпис „Република България е правова държава. Всеки гражданин има право на справедлив процес. Неправдата е престъпление“.