- Д-р Начев, от началото на тази година следвате нов подход към оперативното лечение на рака на гърдата. Какво представлява той и как засяга пациентите?

 

- Да, от началото на тази година се промени алгоритъмът при лечението на карцинома на гърдата и то в началния период на лечение, след установяване на проблема. Това се състои в следното - отстраняване на тумора, когато са малки /под два сантиметра/ или отворена биопсия, или иглена биопсия при по-големи тумори и изпращането им за хистологично изследване. Предишната практика беше след отстранване на тумора да се извършва експресно хистологично изследване и при положителен резултат се продължаваше веднага с радикално оперативно лечение, естествено при начален стадии на заболяването. Сега това бързо изследване не се прави, туморът отива на траен хистологичен препарат.

 

- Кои пациенти касае промяната - като стадии на заболяване, възрастова група?

 

- Всъщност тази промяна засяга всички пациенти, независимо от големината на тумора или възрастова група. Разберете, че няма възрастови ограничения при лечението или диагностицирането. Това, че си млад, не те „застрахова“ по никакъв начин.

 

- Какво наложи тази промяна?

 

- Тази промяна се наложи заради избягване на евентуални грешки при бързото изследване и най- вече за по-прецизното изследване на тумора на патоморфологично ниво. В последните години се откриха нови детайли в патоморфологията на карцинома на гърдата. Това касае допълнителни изследвания, свързани освен с това дали е злокачествен, степен на злокачественост, големина, а също така хормонален статус на тумора.

В самият тумор има няколко рецептора касаещи чувствителност или не към хормоналната активност на яйчниковите хормони, Херцептинин рецептори. Тези изследвания при бърз тест не могат да бъдат направени. По новия метод се прецизира много точната морфология на тумора и предполага още по-адекватно последващо лечение. То се определя от специализирана онкологична комисия, с която разполага единствено нашето лечебно заведения. Понеже лечението на карцинома на гърдата е комплексно, след решение на комисията се продължава с един или друг лечебен подход.

 

- Как се отразява тази новост на пациентите и тяхното лечение, според вас?

 

- Пациентите разбират тази насока и най- вече с абсолютно правилното за тях последващо лечение. Ние имаме непрекъснат диалог с тях, обясняваме какво представлява всеки един подход, за да могат пациентите не само да осъзнаят какво е лечението, но и да получим тяхното максимално съдействие.

 

- Да обърнем поглед към статистиката през последната една година. Колко са новооткритите случаи на рак на гърдата в КОЦ-РУСЕ? Колко от тях за доброкачествени, колко са злокачествени?

 

- За миналата година новооткритите случаи на злокачествени заболявания са 217 , а доброкачествените са 95. За първото полугодие на тази година злокачествените заболявания са 104, а доброкачествените - 51.

В отделението по онкологична хирургия на КОЦ-Русе за миналата година са оперирани 110 пациенти със злокачествени заболявания и 95 с доброкачествени, за периода до 30.06 2020 г. 43 злокачествени и 51 доброкачествени.

Ние водим непрекъснато статистика, защото ако забележим трайна негативна тенденция, ще алармираме обществеността и здравните органи.

 

- Все по-често се говори, че профилактиката е най-добрата превенция срещу рак. Какви са вашите наблюдения, доверяват ли се пациентите на профилактичния преглед?

 

- Това е абсолютно вярно и най-точно. Аз имам специализиран кабинет в доболничната помощ, свързан изцяло с профилактика, диагностика и лечение на заболявания на млечната жлеза. Ежегодно през него преминават над 1200 жени. Все повече жени се доверяват на профилактичните прегледи и то за радост млади хора, информирайки се, че това е начин за адекватн превенция. Палпаторният преглед при специалист и диагностика чрез ултразвуково изследване или мамография са достатъчни за прецизно изследване на млечните жлези. А това е и начинът заболяването да бъде откривано в начален стадии, където крайният изход от лечението е доказано ефективен.

 

- Какви са вашите съвети?

 

- Моят съвет като хирург-специалист вече с 27 годишен стаж, е жените да продължават да правят профилактичните си прегледи редовно, да се включват активно и в нови такива. Не бива да се притесняват, за могат да бъдат както физически, така и психически здрави. И да се доверяват на специалистите в съответните области на медицината. Важно е да се знае, че колкото по-рано се диагностицира едно заболяване, толкова по-голям шанс имате да се излекувате.