Двамата заместници на екоминистър Емил Димитров-Ревизоро - Атанаска Николова и Николай Кънчев, идват днес в Русе с поставени нелеки задачи - в срок до 2 дена да кажат има ли замърсяване на въздуха в града и ако такова бъде констатирано, да установят на какво се дължи и какви мерки трябва да се предприемат. Ангажиментът им с разнищване на сериозния проблем, който от години тормози града и за който досега не е прилагано работещо решение въпреки оповестяваните мерки, проверки, санкции и временни спирания на производства, са разписани със заповед на Димитров. 

По какъв начин ще бъдат извършвани специализираните проверки, които трябва да бъдат готови в спешен порядък, не става ясно. Ясно е обаче, че резултатът от проверката трябва да е налице до 18 септември. 
„Утро“ потърси за разяснения директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Анатоли Станев, който вчера бе на продължителни срещи в министерството.
„Нямам информация как ще се проведе проверката, нито дали ще пристигне апаратура. Най-вероятно това ще може да попитате самите зам.министри, тъй като се планира среща с медиите. Надявам се проверката да доведе до положителни резултати и да помогне за разрешаване на проблема“, заяви пред „Утро“ Станев.
В същото време вчерашният ден бе белязан от нова вълна сигнали и безпокойство от усетени през нощта срещу сряда задушливи миризми. От Общината посочиха, че дежурни служители са приели над 20 сигнала, като съмненията откъде идват отново отвеждали до фирма в Индустриалния парк и надеждите на администрацията били с проверките днес да се достигне до „реален резултат и спиране на въздушния терор в града“.
В интернет заваля възмущение в какви условия се изпращат децата на първия им учебен ден, а протестиращи с искане за чист въздух заговориха за искане на оставката на екоминистър Димитров и обмислят да депозират писмо до институциите с настояване за оттеглянето му от поста.
Заместник-министрите Атанаска Николова с ресор „Опазване чистотата на въздуха“ и Николай Кънчев, който отговаря за Регионалните инспекции по околната среда и водите, ще проведат срещи с кмета на община Русе Пенчо Милков и председателя на временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците, Дауд Ибрям, която иначе МОСВ в официалното си съобщение е нарекло анкетна комисия.
„Информирах се от сайта на министерството за посещението на зам.-министрите и в 15 часа подписах писмо до РИОСВ, в което посочвам, че аз и служител от Общината в този ресор ще сме на разположение за среща“, коментира за „Утро“ кметът Пенчо Милков, като посочи, че никой не го е търсил, и на практика той е декларирал, че ще съдейства, без още да са го търсили за съдействие.
В заповедта на министъра е посочено, че в проверката участие трябва да вземат експерти от РИОСВ, директорите на дирекции „Опазване чистотата на въздуха“, „Екологична оценка, оценка на въздействието върху околната среда и превантивна дейност“ и „Политики по околната среда и координация на контролната дейност“ в МОСВ, както и специалисти от Изпълнителна агенция по околна среда.