"Предстои най-тежката година и половина, подготвяме план за следващите месеци, защото държавата трябва да бъде подготвена за справяне с кризата, вследствие на пандемията. Който и да управлява, трябва да има план”, това каза премиерът Бойко Борисов, който днес инспектира с джипа си столичното Околовръстно. На среща по-късно с представители на синдикатите са били обсъдени и социално-икономическите мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията.

Борисов отбеляза, че и икономическите, и финансовите мерки в подкрепа на бизнеса продължават да работят и подчерта добрата работа на медицинските и здравните ни служби. "Пак продължаваме най-добре в Европа да управляваме пандемията. Без да усещат хората психическо натоварване - всичко работи, няма един сектор, който да не работи в момента, за разлика от Европа. И показателите са ни пак от най-добрите", заяви министър-председателят.

Той започна обиколката на Околовръстното от новопостроения мост над Лозен и обяви, че на 7 септември ще бъде пуснато движението по Южната дъга - до "Младост". С него бе министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

„Когато го пуснем, София ще започне да диша”, коментира премиерът.

„Направили сме движение такова, че да не затворим целия участък и да се получи тапа. Тази част е с ново водоснабдяване, канализация, осветление. За 30 дни могат да се видят промени", каза Борисов за моста до Лозен. „За пет минути хората ще стигат от „Младост" до „Тракия". Работи се денонощно. Това е огромен трафик, ще видите как ще диша градът", каза още той, докато минаваше с джипа покрай новия мост, който се строи за „Горубляне".

По-късно премиерът се срещна с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров. В рамките на срещата се взе решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“. Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Срещата ще се проведе във вторник, 8 септември, съобщиха от правителствената пресслужба.

На днешната среща, в която участваха също министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник министърът на енергетиката Жечо Станков и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, бяха обсъдени и социално-икономическите мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията. Специален акцент беше поставен върху усилията на кабинета за запазване на работните места в страната и по-конкретно мярката 60/40, от която се възползваха и работещите в минния бранш. Последният транш, получен от „Мини Марица-изток“ по тази мярка, е за месец юли и е в размер на над 104 000 лева.