Концерти, премиери и изложби включва тазгодишният есенен салон на изкуствата, подготвен от общината. Той вече започна с благотворителната изложба „Резонанс“ на млади автори преди дни в Художествената галерия, в която художници и артисти показаха как възприемат пандемията на Ковид-19. 
На 4 септември ще се състои официалното откриване на обновената крайбрежна зона, като на новата сцена там ще се изявят таланти от Младежкия дом и Общинския детски център за изкуство и култура, а звездата на вечерта ще бъде специално поканеният Миро. 
На 11 септември в РХГ откриват изложба скулпторът Зюхтю Калит и живописецът Евгени Петров, а на 12-и в Малката изложбена зала ще представят своето изкуство Чудомира Чернева, Бегония Спасова и Хрисанд Хрисандов. На 16 септември в РХГ ще гостува силистренският художник Йордан Кисьов. 
Пак на 12-и започва традиционният русенски Грийн рок фестивал, който ще продължи и на 13 септември. 
Операта започва новия сезон на 2 септември с отложената от март Девета симфония на Бетовен, на 10-и ще представи „Българи от старо време“, а на 14-и - балетна гала. За 18-и е предвиден концертът „Бетовен и неговите предшественици“, а за 30-и - премиерата на операта „Джани Скики“. 
Драматичният театър ще покаже първия си спектакъл на 16 септември - това е премиерата на „LOVID 19“ с Кристиана Ценкова и Ивайло Спасимиров, режисьор е Евгения Явашева. Втората премиера е ден по-късно, а на 16-и излиза и другата нова постановка на театъра - „Суматоха“ по Йордан Радичков“ с Асен Блатечки и актьори от русенския театър. 
Куклените спектакли започват на 13 септември с „Мравчо и голямото море“, следват „Кой е по-хитър“ и „Трите прасенца“. 
В септемврийския културен и празничен афиш се вписват също честванията на двата национални празника - 6 и 22 септември, с традиционните тържествени церемонии съответно пред Паметника на загиналите в сръбсксо-българската война и пред Паметника на свободата. На 22 септември от 18.30 ч пред Доходното здание голям концерт ще изнесе Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който тази година празнува 60-а годишнина от създаването си.