След куп перипетии, които сполетяха Русенската опера през последните месеци, най-после вече идва датата за празник - и за артистите, и за техните почитатели. След няколко отлагания по различни причини, най-трагичната от които бе изпепеляващият пожар в сградата на операта, в четвъртък от 21 часа на мястото на сухия фонтан на ларгото ще се разиграе историческата драма „Набуко“ във великолепната музикална транскрипция на гениалния Джузепе Верди.
Ние отново подготвихме съвършено нов вариант на оперната постановка, тъй като един спектакъл на открито е коренно различен от този на обичайната сцена, каза специално за „Утро“ режисьорът Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Представлението е еднакво жадувано както от зрителите, закопняли за истинско изкуство, така и от солистите, оркестрантите, хора и целия екип на операта. За целия мъчителен период от началото на ковид кризата от март досега успяхме да покажем само един спектакъл, припомни режисьорката. И подчерта, че за новата постановка не е похарчена нито една стотинка. Своята концепция тя строи като градация на символи и смисли от Стария завет. Изгарянето на храма от Навохудоносор, преселението на евреите, фактът, че след това храмът се съгражда на няколко пъти, за да се превърне в израз на обединението - всичко това тя е заложила в спектакъла, който русенци ще видят утре вечер. 
Когато на 6 юни горя операта, внезапно пред очите ми попадна плакатът за „Набуко“ - той целият е в пламъци; тогава за пореден път си казах: „Няма нищо случайно“, споделя Якимова. Тя и нейните колеги от операта виждат символна надежда в оперната постановка, с която ще приключат този странен и мъчителен сезон. Символиката започва дори с това, че „Набуко“ в четвъртък ще се играе точно на фона на изгорялата опера. Впрочем, на площада ще бъдат поставени дарителски кутии, в които всеки желаещ може да пусне своята лепта за възстановяване на оперната сграда, съобщиха от Община Русе.  
Бих искала да предупредя зрителите, че на тази нетрадиционна за нас сцена, каквато е сухият фонтан, те не бива да очакват класическа постановка с пищни декори, уточни режисьорката. Изкуството трябва да предизвиква метафоричното мислене - затова от публиката се очаква да оцени това, че един обърнат трон може да се превърне в кивота, издирван и до днес, че традиционният еврейски седмосвещник менора ще бъде изобразен от три момичета, че колоните също носят художествено натоварване с изображенията върху тях. 
Много се надяваме нашата публика да ни разбере и да оцени това, което правим, добави режисьорката. И подчерта своите адмирации към всички участващи в спектакъла. 
Репетирахме в ограничено пространство, не знам дали някой може да се представи какво е в тази жега да репетираш часове наред с маска на лицето - но го направихме. Въпреки трудностите никой не отказа да си наруши комфорта - защото си даваме сметка колко важно е изкуството за спасяването на душите на хората, особено в такава обстановка, каза още Аделаида Якимова-Фурнаджиева. 
Тя се надява уникалният артистичен продукт, който са подготвили в партньорство с младия главен диригент на операта Димитър Косев и останалите им колеги, да вдъхнови и насърчи хората, които ще се докоснат до безплатния спектакъл в четвъртък вечер.