Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лв., които ще дадат глътка въздух на сектор “Туризъм”. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

“Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение “Бъдеще за туризма”. Както знаете преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на масови фалити на туроператорите”, каза още Марияна Николова. Тя припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план за подпомагането на регистрираните туристически оператори и агенти.

Марияна Николова поясни, че днес премиерът се е срещнал лично с представителите на обединението. Тя обяви какво споразумение е било постигнато с Обединението.

„Обединението настояваше за откриването на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора. С министъра на икономиката Лъчезар Борисов проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение. Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и агенти. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс”, обяви Марияна Николова.

Тя добави, че във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишават 10% от оборота от предходната 2019 година. Николова поясни, че процедурата за кандидатстване ще е опростена.

“Очакваме схемата да заработи още през месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis – държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите”, поясни министърът на туризма.

По думите й този ресурс не е достатъчен за нуждите на сектора, който е изчислен на около 155 млн. лв., но се търсят решения и механизми да бъде подпомогнат най-пострадалият сектор в икономиката ни.

„Продължаваме да търсим възможности за отпускане на европейско финансиране от предвидените и договорени 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка“, каза Николова.

От думите й стана ясно още, че схемата 60/40, която за туризма е 80 /20, ще продължи да действа до края на годината и ще се види дали няма възможност да продължи да действа до 1 май 2021. Николова уточни още, че от държавната помощ ще могат да се възползват и такива, които вече са получили подпомагане по схемата 60/40, която в сектор туризъм е 80/20 заради допълнителните 290 лв. , които се дават.

Тя подчерта, че в тази антикризисна мярка не са включени екскурзоводите, но те ще бъдат подкрепени със социални мерки, които допълнително ще бъдат обявени.

Министърът на туризма припомни, че е имало промяна и в законодателството.

„Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината, тъй като това е много значимо като бранш да не фалират”, каза министър Николова и уточни, че визира промените в Закона за местните данъци и такси, с които депутатите измениха Закона за мерките и действията за извънредното положение. Те предвиждат туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да ги възстановят до края на годината.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че ще държат бързо да бъдат усвоени средствата и да има ясни и точни критерии, за да не се допуска субективност при избора кой да бъде подкрепен. Борисов каза, че вече работи и горещата линия и ел. поща, на които хората могат да изпращат сигнали за корупция и нередности във ведомството.

От Обединението благодариха за срещата и за това, че министър Николова чува проблемите на сектора.

„Успяхме да постигнем резултати с чл. 25 и с искането ни за подпомагане на бранша. Ние наистина сме останали в ситуация, в която сме без ликвидност. Тази крачка е много минимална, но е крачка занапред и всички тези средства ще се налеят в българската икономика“, коментира Павлина Илиева от Обединението.

Колегата й Емил Абазов каза, че очакванията за късен летен сезон било то на 50 или 30%, въобще го няма.

„Хората от културата получиха по 3 минимални заплати много отдавна. Докато за нашия бранш единствената мярка е 60/40, която помага, но донякъде. Ние ще сме бизнес, който може би една година няма да има работа. И тези 40% разхвърляни в рамката на 1 година са прекалено много“, добави още той.

На въпрос дали в този случай насроченият за утре протест ще се отложи, Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“ каза, че не могат да вземат такова решение.

„Повечето то нас е за воденето на диалог и винаги сме били разграничени от политическите протести, които текат, извън нашите събития. Надяваме се на един бъдещ диалог и на бъдеща работа, защото това, което получаваме не е това, което искаме и се надяваме. От 150 млн., получавайки 10 млн., това са около 6-7% от сумата, която ние желаем. Разпределена между 3000 оператора, няма да бъде спасителния план, но това е една капка, която ще даде възможност да няма тези фалити, които се очакват от месец септември нататък“, каза тя.

Илиева добави, че тези 10 млн. лв. са инвестиция в българската икономика, тъй като 60-70% от туристическия продукт остава у нас и в българската икономика.

В случай, че не бъдат подкрепени, Илиева обяви, че остават в протестна готовност.