Златото поскъпва в началото на седмицата до нов рекорден връх на фона на отслабващия американски долар, рекордно ниските лихви, както и с оглед на неговия статут на "инвестиция убежище" поради ескалиралото в последно време напрежение между САЩ и Китай.

Фючърсите на благородния метал нараства с близо 2% към $ 1944 за тройунция за пръв път в историята, след като по-рано през днешната търговия беше превзет бившия рекорден връх от септември 2011 година около $ 1923.

В също време фючърсите на среброто нараства с цели 6% към $ 24,23 за тройунция, пробивайки над нивото от $ 24 за пръв път от юли 2013 година насам.

Основна подкрепа за рязкото поскъпване на благородните метали през последните дни на търговия оказва поевтиняването на американския долар спрямо останалите основни валути към най-ниски нива от средата на 2018 г. с оглед на опасения, че продължаващото нарастване на заразните с коронавирус в САЩ ще влоши перспективите пред възстановяването на най-голямата икономика в света.

В същото време спадът на доходността на американските облигации, отразяващ реалните лихви в САЩ, също допринася за поскъпването на златото и среброто на суровинните пазари, тъй като намаляващата доходност на дълговите книжа ги прави по-малко привлекателна за инвеститори инвестиции.

Тласък за силното възходящо ценови движение на благородните метали през последни дни дава и ескалиралото в последно време напрежение между САЩ и Китай, след като двете световни сили започнаха да затварят двустранно свои дипломатически консулства.

Според някои анализатори евентуален пробив на златото над ключовата психологическа бариера от 2000 долара за тройунция може да задълбочи неговото силно възходящо движение в дългосрочен план към $ 2500 - 3000 за тройунция.

Ако в скоро време обаче златото задържи под важната бариера от $ 2000, може да последва негова низходяща корекция с оглед на рязкото му поскъпване от нива около $ 1800, на които се търгуваше между 8-и и 20-и юли тази година.

Графика на злато/долар на седмична база