Досегашният вицепример Марияна Николова, която ще стане министър на туризма на мястото на Николина Ангелкова за втори път заема пост след рокади в кабинета вследствие на протести. Предният път тя от началник на кабинета на ексвицепремиера Валери Симеонов стана вицепремиер на неговото място. Той го освободи вследствие на протеста на майките на деца с увреждания, които обиди.

Марияна Николова и досега като вицепремиер отговаряше за туризма, но тази й дейност се изчерпи с няколко публични събития на бранша, на които биваше поканена. Не е известно да е вземала публично отношение по някой от въпросите на бранша. В качеството си на вицепремиер тя има и много други ресори: демографска политика, икономическа политика и др. 

Според визитката й, тя е родена в Ботевград. Завършва публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление.

Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София". Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Тя е била и в управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).