Един от босовете на разбитата нелегална фабрика за производство на марихуана в тихото селце Новград за пореден път получи отказ да излезе на свобода. Решението е на Окръжния съд и може да се обжалва.
Софиянецът А.Ч. и още седем негови съучастници на възраст от 34 до 47 години бяха заловени на 17 декември миналата година след атака на модерна наркооранжения в бившия стопански двор до селото. По време на акцията на Криминална полиция и служители от РПУ-Бяла в купения от А.Ч. и негов съдружник имот бе открита зелена и изсушена трева с тегло 134.390 кг на стойност 806 340 лева, както и супер модерна техника за отглеждане на дрогата. Това е най-голямото количество марихуана, отгледана и задържана в областта.
На място бяха задържани шестима работници в наркоплантацията от Самоков, които живеели в помещенията и дори се хранели в специална столова там, били инструктирани да не се мяркат из селото и да не предизвикват любопитството на местните хора. Въпреки това присъствието им не останало незабелязано и тръгнали приказки, че в бившия стопански двор се върши нещо тайно.
А.Ч. и негов съучастник бяха арестувани в столицата. Четири дни по-късно Окръжният съд вкара за постоянно в ареста А.Ч., тъй като той се оказа рецидивист с присъда за търговия с дрога и участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Мярката бе потвърдена и от Апелативния съд. Останалите му съучастници получиха по-леки мерки.
Окръжният съд разгледа молбата на защитата на А.Ч. за освобождаване от ареста поради заболяване на стомаха и представените две експертизи за заболяването. Те обаче били от 2014 и 2016 години и съдът не ги призна, тъй като здравословните проблеми на обвиняемия подлежат на лечение, което може да се извърши и в следствения арест. Допълнителен мотив за отказа е фактът, че А.Ч. е застрашен от 5 до 15 години затвор и огромна глоба и ако е на свобода, може да се укрие или да извърши друго престъпление.