Човешкото насилие над дивите животни и природата скоро ще роди нови епидемии

В близкото десетилетие ще се появят още болести, предавани от животите на човека, включително нов коронавирус. Проблемът ще се задълбочи, ако не се засилят мерките за защита на дивата природа и околната среда.

Това предупреждение отправиха учени от Програмата за екология на ООН и Международния институт за изследване на животновъдството.

Много вируси прескачат от животинския свят към човешкия – феномен, известен като зоонотично предаване, при което първите заразени пациенти са хванали вируси директно от животни. Това става възможно, защото, докато е в животински гостоприемник, вирусът търпи генетични мутации, които му позволяват да се предава и размножава вътре в хората.

Така плъзват зоонозите – инфекциозни и паразитни болести,

които могат да се предават от животните на хората и обратно. Достатъчно е да споменем SARS, MERS, ебола, западнонилски вирус, антракс, говежда туберкулоза, бяс.

Зоонозните болести, особено когато се изпуснат от контрол, убиват над 2 млн. души годишно. И все пак, изследователите продължават да се питат откъде дойде днешната “чума” COVID-19. Макар че не е съвсем ясно кое точно животно е източникът на пандемията, повечето сочат прилепа.

Но и много други твари пръскат зараза – гризачите например разнасят чума, прасетата – грип, птиците – нилска треска. Защо тогава летящият бозайник е нарочен за изкупителна жертва?

Според специалистите, изследващи еволюцията на прилепите, тук има голяма доза предубеждение – хората ги свързват със страховити истории за вампири и кръвопийци. Но има и научни аргументи: прилепите са вторите по брой разновидности бозайници –

познати са над 1400 вида навсякъде по света, освен в Антарктида

Те живеят из градовете и в дивата природа и всички имат потенциал да носят вируси. При това летящите мишки са бозайници и това ги прави по-гостоприемен домакин за зоонозите от птиците и влечугите.

Някои прилепи живеят на колонии, близо едни до други, което създава идеални условия да си разменят патогени и да ги предават и на други животни, въдещи се наблизо. Прилепите са и единствените бозайници, които могат да летят, и така лесно да разпръскват заразата чрез гуаното или изпражненията си.

Но най-интересна е тяхната поносимост към вирусите, силни надхвърляща тази на другите бозайници. Когато летят, прилепите освобождават голямо количество енергия, която повишава телесната им температура до 38-40 градуса.

Патогените в тялото им развиват способност да устоят на тази топлина

Това създава проблем за човека, защото имунната му система реагира именно с висока температура, за да омаломощи вирусите, а в случаите с инфекции от прилепи тя не действа.

Летящите мишки носят не само негативи,

а и помагат на човека и околната среда. Те се хранят с инсекти и пазят от тях посевите. Участват в разпръсването на семената на смокиновото дърво и сребърната палма, в опрашването на много растения, сред които на евкалипт и агаве. Прилепите се използват за научни изследвания на адаптивната еволюция и функциите на екосистемите, на стареенето, рака, имунната система.

И най-важното – те може би държат ключа към справянето с COVID-19 и други зарази, защото не се разболяват от много вируси, които могат да убият човека, и проучването на този феномен може да ни помогне да се справим с бъдещи епидемии.

Учените усилено работят, за да разкрият произхода на коронавируса SARS-CoV-2. Засега най-приемливата хипотеза е, че той е тръгнал от прилепи. Геномът на вируса, открит у хората, е 96 процента идентичен с този у летящите мишки. Но дори и да приемем, че е така, вината не е само на прилепите, пише научното издание Conversation. Враждебни и паникьосани от лошата репутация на тези твари, хората започват да ги избиват масово в името на здравето.

Ако бъдат нападнати по време на зимния им сън обаче, те разнасят много повече вируси

Човешката дейност унищожава все по-голяма част от местообитанията на прилепите и други дивите животни, което прави контакта му с хората по-тесен. Затова според учените вируси, които

са се крили в глухи природни кътчета, сега плъзват по хората

“Нека тези, които винят прилепите за пандемията, се погледнат в огледалото и ще видят истинските вампири”, пише Conversation.

“Ако продължаваме да експлоатираме животинския свят и да унищожаваме екосистемите, през следващите години можем да очакваме вълна от болести, които се предават от животни на хора - предупреди Ингер Андерсен, шеф на Програмата на ООН за околната среда, цитирана от “Дойче веле”. -Тази пандемия бе предвидима. Ако продължим да експлоатираме дивата природа и да унищожаваме екосистемите, ще видим трайна тенденция на прескачане на болести от животни към човека.”

Учени от Сингапур също са категорични, че в близките 10 години ще има нова атака на коронавируси от животни. Според проф. Ван Кинф “със сигурност можем да очакваме нов вирус, макар че не е ясно кога точно ще стане това и колко сериозна ще е епидемията”. Учените, казва той, се тревожат от факта, че COVID-19 може да се предава и от човек на животно, а после отново да се върне към хората и към други животни.

Подобно мнение споделят и други специалисти, занимаващи се със зоология и околна среда. “Мнозина по света бяха изненадани от COVID-19, но ние, които изследваме болести по животните, не бяхме. Тази пандемия можеше да се предвиди”, казва Делия Рандолф, епидемиолог от Международния институт за изследване на животновъдството в Найроби. От 30-те години на миналия век насам човешките болести стават все повече. Около 75% от тези зарази произлизат от диви животни, включително сегашната пандемия, обяснява тя. Доклад на еколози от ООН стига до заключението, че опитомени животни като добитъка често се превръщат в преносител на заразата от дивите, включително прилепи, върху хората.

Нарастващият глад за месо и скокът в производството му,

промените в климата и бума на урбанизацията допринасят за това мрачно развитие. Месопроизводството се е увеличило с 260 на сто през последните 50 години.

“В някои райони човешката дейност разрушава естествените буфери, които някога са защитавали хората от тези зарази”, критикува пред “Дойче веле” Дорен Робинсън, ръководител на отдела за дивата природа към Програмата на ООН за околната среда.

Освен това по-високите температури могат да създадат идеални условия за заразите и преносителите им, пише още в доклада. Увеличаващата се експлоатация на дивата природа чрез лов, търговия и консумация на диви животни също допринася за тази опасна тенденция, заключава германската радиостанция.