Русе е сред малкото градове в България, чиито жилищни блокове освен адрес имат и свои имена. Трудно е, да не кажа, че е невъзможно, да се установи със сигурност кога и от кого са дадени тези имена. Десетки години те присъстваха почти тихомълком в топонимията на града и в общественото пространство. Малко от тях се знаеха дори от живеещите в същия квартал. Въпросът е подобен на този с наименованията на улиците. Освен по-големите улици и тази, на която живеят, хората почти не ги знаят по имена. Хаосът стана пълен с възстановяването на имената и преименуването им преди тридесет години. За имената на площадите да не говорим. Освен площад „Свобода“ и още един-два, почти никакво друго име не се знае, използват се популярни ориентири за тяхното указване.
Но да се върнем на блоковете или жилищните кооперации, както са ги наричали в едно малко по-далечно минало. На сакралния въпрос кой и кога ги е измислил тези имена, най-логичният отговор е, че това сигурно е станало при самото проектиране на съответния блок. 
Името му вероятно е било изписано на самите чертежи
Предполагам, че „кръстник“ е била Общината, като преобладаващо са избирани имена на политически фигури и събития с голямо значение за своето време. Много жилищни блокове носят името на улицата, на която се намират, а други - на ведомството, което ги е построило за своите работници и служители в миналото.
    Не се знае още колко десетилетия никой нямаше да обръща внимание на този въпрос, ако в края на 2019 г. Общината не започна да обновява надписите по фасадите на жилищните блокове и за което се изразходваха близо 100 хил.лв. Това се наложи, защото служителите на полицията и Спешната помощ многократно обръщаха внимание на един сериозен проблем - че трудно се ориентират за точния адрес, а това понякога наистина е въпрос на живот и смърт. 
Преди няколко години бяха поставени табелки с имената на почти всички улици. Незнайно защо не се поставиха и табелки с номера, което би бил по-евтиният вариант. Вече голяма рядкост е да ги видите на къщите, повечето са паднали или изпочупени. 
През 2018 г. е изготвен регистър на блоковете в Русе 
с тяхното местоположение (квартал и адрес) и наименование на жилищната сграда. Взето е решение за откриване на процедура и е възложена обществена поръчка на стойност близо 100 000 лева за изготвяне на надписите.  
В настоящото изследване няма да даваме политическа оценка на имената, които предизвикаха много коментари. Фактите са достатъчно красноречиви и всеки може да ги тълкува сам. Това обаче не променя имената и те са такива, каквито са. Дали могат да се променят и как да стане това, е друг въпрос. За смяна на имената на улиците, булевардите, площадите, училищата и детските градини навремето Общинският съвет създаде специална комисия. 
Тук не може да се прави аналогия, защото собствеността е различна
В Русе има 1000 жилищни блока, сочи списъкът, изготвен в дирекция „Устройство на територията и контрол по строителството“.
От тях шест блока са с букви - А, Б и В в центъра, 3А - в квартал „Цветница“, 7А в „Дружба“ и 18Б в „Здравец“.
Без имена, само с номера, са 180 блока - всички в „Чародейка“ и повечето в „Дружба 3“ и „Здравец“, с изключение на „Здравец Север 1“ и „Здравец Север 2“. Безименни блокове има и в „Дружба 1“, „Дружба 2“, ЦЮР,  кв.“Източна промишлена зона“, „Захарна фабрика“, „Цветница“, „Родина 3“ и центъра.
Петдесет и четири жилищни блока (основно в центъра) са без имена и без номера. 
Девет жилищни блока в центъра са именувани на дати. Има един „3 март“ и два „19 февруари“ (което е едно и също като събитие), три блока се казват „9 септември“, два - „6 септември“, един - „6 май“. В „Дружба 2“ един блок се нарича „8 март“.
Гражданите са забелязали, че 
на различни места в града има дублиране на наименованията
Така е и повторенията не са едно и две, а цели 52. И това не е най-голямата беда.
Името „Ленин“ носят осем блока в центъра - един „Ленин“, три - „Ленин II“, и четири - „Ленин III“. Това е абсолютният рекорд. Паметникът на болшевишкия идеолог отдавна е свален и днешните 30-40-годишни русенци дори не знаят, че той беше там, където днес е площадът пред новата зала за спортни и културни събития в Русе. Е, скулптурата я няма, но Ленин продължава да се радва на други осем паметника.
Шест други блока се наричат „Възраждане“, по пет - „Левента“ и „ДАВ“. По четири блока се именуват „Детелина“, „Фридрих Енгелс“, „Вяра“, МНО, „Космос“, „Божур“. По три блока носят следните имена: „Витоша“, „Панайот Хитов“, „Петър Берон“, „9 септември“, „Петър Караминчев“, „Янтра“, „Васил Левски“, „Александър Атанасов“, „Добруджа“, „Единство“, „Корабостроител“, „Винпром“ и „Дунав“. 
Освен имена на революционери, политически фигури и дати от миналото, 
изобилстват и политическите имена
„Аврора“, „Септемврийска слава“, „Комуна“, „Русенска комуна“, „Дунавска комуна“, „Втора петилетка“ (1953-1957), „Седми конгрес“ (на БКП-1958), „Комсомолец“, „Ударник“. Широко са застъпени професии: „Работник“, „Пощенец“, „Проектант“, „Здравен работник“, „Медик“, „Енергетик“, „Строител“, „Машиностроител“, „Домостроител“, „Дунавски строител“, „Сградостроител“, „Корабостроител“, „Кооперативен служител“, „Железничар“, „Космонавт“.
    Има  блокове, които носят имена на предприятия и ведомства: „ДМЗ Г.Димитров“, „Автоимпекс“, „БДЖ“, „Енергострой“, „Паркстрой“, „Трансстрой“, „Жити“, „ДДФ“, „МНО“, „МВР“, „Дунарит“ и много други. 
Много са имената на градове, планини, реки, цветя, върхове и воеводи. Но на фона на общия брой жилищни блокове в Русе, припомняме - хиляда - малко са имената, излъчващи оптимизъм и позитивизъм, както е модно да се казва днес: „Зора“, „Простор“, „Хоризонт“, „Първа пролет“, „Заря“, „Ведрина“, „Светлина“, „Слънце“, „Бодрост“, „Младост“, „Романтика“, „Щастие“ и особено „Осъществена мечта“. А такива имена създават чиста околна среда за душата на човека от жилищния блок. 

Хачик ЛЕБИКЯН