Премиерът Бойко Борисов допусна арестуването на двама сътрудници на държавния глава Румен Радев. Кой е злодеят тук, кой е преследваният невинен?

Кой е злодеят – и кой загриженият за запазване на морала?

Българският премиер Бойко Борисов е смятан за консервативен и проевропейски – и сега е в клинч социалистическия президент Румен Радев, който се смята за лоялен към Москва.
След акции в администрацията на президента бяха арестувани неговите съветници по сигурността и борбата с корупцията, обвинени в съмнителен бизнес и издаване на тайни. Оттогава в София се провеждат ежедневни демонстрации, които постепенно обхванаха цялата страна. Мафията е в правителството, казват социалистите. Президентът също демонстрира.
Сега федералният министър на отбраната и председател на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пътува за България. Всъщност тя е на обиколка в източно- и южноевропейските страни членки на НАТО, за да говори за приоритетите на германското председателство на ЕС с акцент върху политиката за сигурност. Тя обаче няма да може да избегне вътрешните български конфликти.
Етикети като леви и десни, проевропейски или лоялни към Москва помагат малко на Балканите. И често автобиографиите на съперниците са много сходни. 61-годишният Борисов беше офицер в МВР през комунистическата ера. При промените той основава охранителна фирма, която служи и на Симеон Сакскобургготски, последния цар на България; той е единственият бивш монарх в Европа, който стана премиер след демократични избори (2001-2005 г.).
Тогава социалистите се върнаха на власт. Борисов, който беше кмет на София от листата на партията на Симеон, основава ГЕРБ („Граждани за европейското развитие на България“). Движението бързо стана водеща партия, а Борисов стана премиер през 2009 г.

Проблеми и в двата лагера

До ден-днешен той остава на власт с две кратки паузи, които завършиха с преизбирането му. През 2013/14 г. неговата коалиция се разпадна. През 2017 г. Борисов подаде оставка в знак на протест срещу избирането на Радев за президент.
Борисов представлява олигарси, не прави почти нищо срещу корупцията и не е толкова строг по отношение на демокрацията и върховенството на закона. Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи ГЕРБ на Борисов, изразява малко притеснение по отношение на него, за разлика от случая с унгарския премиер Виктор Орбан.

Европейските партийни семейства мълчат за грешките на приятелите си

Европейските социалисти също мълчат за неправилното поведение на българските си другари. 58-годишният президент Радев става пилот на изтребители при комунизма, което изисква лоялност към системата, по-късно, след промяната, завършва курсове в САЩ и се издига до командващ ВВС.
България има сериозен проблем с демокрацията, върховенството на закона и влиянието на Москва. Имаше го преди да се присъедини (към ЕС и НАТО – бел.ред.) и не го разреши. Ще намери ли ЕС ефективно лекарство за това? /БГНЕС

———

Кристоф фон Маршал, „Тагесшпигел“.