Европейският парламент прие окончателно пакет „Мобилност“, без нито една от исканите поправки от България и периферните страни на ЕС по пакета. Основните искания на българските евродепутати бяха за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици и ползването на седмичните почивки от водачите.

Пакет „Мобилност“ ще бъде публикуван до няколко седмици в Официалния вестник на ЕС, след което има преходен период от 18 месеца. След изтичането на този срок влизат в сила новите правила на пакета, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата на осем седмици, а водачите на четири. Това, което остава като възможност за България, за да постигне исканията си, е оценката на Европейската комисия за въздействие върху околната среда от връщането на камионите, която се очаква през септември, както и завеждане на дело в съда на ЕС, за което се заканиха български евродепутати.

„Новите правила ще помогнат да се осигурят по-добри условия за почивка и ще позволят на шофьорите да прекарват повече време у дома. Компаниите ще трябва да организират разписанията си, така че шофьорите в международния товарен транспорт да могат да се връщат у дома на редовни интервали. Задължителната редовна седмична почивка не може да се използва в кабината на камиона“, уточняват на сайта на Европейския парламент. 

Преди месец председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев предупреди, че има опасност големите български транспортни компании да търсят вариант за прелокиране извън страната, където условията са по-добри.

Междувременно от Министерството на транспорта и информационните технологии, изпратиха официално становище по повод окончателното приемане на пакет „Мобилност“, в което се казва, че  България, както и групата единомислещи държави членки, ще продължи да ползва всички институционални механизми за защита на българския транспортен сектор, като в срок от два месеца от публикуването на законодателния акт в Официален вестник на ЕС ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите на пакета.

„Редом с това българската страна ще продължи да настоява Комисията да представи срочно оценка на въздействие за последиците от връщането на камиона всеки 8 седмици, както и прилагане на част от правилата на сухопътната част на комбинирания транспорт“, пишат още от министерството на Росен Желязков.