За минути пороят, излял се вчера над Русе, превърна сцената в Русенската опера в пълноводно езеро. Водата неудържимо заливаше кулоари, сценични джобове, съоръжения и пространства. 
Кофите и легените, които хората в културния институт веднага започнаха да подреждат на сцената, само засилиха усещането за безизходица, което обзе екипа. Веднага бе изключено ел. захранването, за да се предотвратят още по-големи поражения. 
Ситуацията е неудържима! - коментира обезкуражен директорът на операта Иван Кюркчиев. Течовете от пробойни на покрива на операта не са от вчера, но стават все по-големи и причиняват все по-катастрофални съсипии. Аварийното положение най-вероятно ще осуети подготовката за постановката на „Най-доброто от „Прилепа“, с която в петък артистичният екип имаше намерение да сложи край на принудителната пандемична ваканция.
В късния следобед директорът Кюркчиев е запознал с проблема министър Боил Банов, който му казал да започват да правят количествено-стойностна сметка за необходимия ремонт, а министерството ще поеме разходите за него, както направи за Кукления театър.
А директорката на Кукления театър Теменуга Хараланова, която беше извън театъра, се надяваше вчера работниците, които от няколко дни вече са се заели с ремонта на протеклия при миналия стихиен дъжд покрив, да са успели да направят покритие, за да не потъне отново и тяхната сцена във вода.
Поройният дъжд за пореден път наваля и в Художествената галерия, където работещите имат дългогодишен опит и мигновено реагират, редейки „инсталации“ от цветни кофи и пластмасови корита под процепите в покрива. Всъщност ние голяма част от кофите не сме ги махали, като знаем какви са прогнозите, обясниха сдържано от галерията.