И четирите арт пространства, където трябваше да се състои тричасовият маратон на четене на европейски автори в Нощта на литературата, спешно бяха трансформирани завчера вечерта. Страховитият порой с градушка преобърна наопаки замислите на организаторите.
Ученици от Математическата гимназия трябваше да слушат текстове от романа „Боклук“ на австриеца Роберт Шнайдер, седнали на възглавници в изрисувания подлез до гимназията. Час преди началото обаче мястото бе сменено с кабинета по философия в училището. Вместо в градината на библиотека „Л.Каравелов“, която дъждът превърна в мътно езеро, русенци слушаха стихове на македонеца Ацо Шопов във фоайето. Лапидариумът зад Историческия музей също се оказа неподходяща територия, както и вътрешният двор на Дом Канети. Затова текстовете на Алън Бенет и Илия Троянов бяха четени в музея и вътре в къщата на дядото на Канети.
Все пак публика не липсваше, особено активни бяха младите слушатели, които обикаляха четирите литературни точки и събираха печатчета, срещу които после получиха интересни книги.