Спектакълът "Кармен", който русенските почитатели очакваха с нетърпение, бе отменен във вторник вечерта. Това стана буквално половин час преди вдигането на завесата. Причината е поройният дъжд, който се изля над града и който буквално удави във вода оперната сцена. 
Не беше лесно да взема това решение, но това беше единственият възможен вариант, каза директорът на операта Иван Кюркчиев. Малко преди първия звънец водата, проникнала от покрива на сградата, обливала електрическите кабели, течала стремглаво по вътрешната стълба към апаратната, стичала се дори на самата сцена. Ситуацията беше реално опасна, така че нямах много ходове, каза Кюркчиев.
Малко по-късно станало ясно, че проблемът идва от покрива, който беше ремонтиран през лятото на 2017 година, малко преди Кюркчиев да спечели конкурса за директорската длъжност. Оказало се, че ламаринен улук във високата част на покрива отвежда водата право в отвор, който по някаква причина останал незатворен след ремонта. Така пороят наливал огромни количества вода в дупката, а оттам тя обливала щедро всичко, през което минавала - кабели, метални перила, стълби, за да остане да подгизва в дървения под на сцената. Вчера хигиенистките прибираха кофите, като се чудеха кога пак ще потрябват.
Ще търсим фирмата, която е била наета за ремонта - това е горнооряховската "Апсида", за да дойде и да си свърши работата, каза Кюркчиев. Вчера той е информирал за аварийната ситуация кмета Пламен Стоилов и е получил уверенията му, че може да разчита на съдействие.
Преди години с някогашния русенски митрополит, а сега патриарх Неофит, с когото сме пели в хор "Йоан Кукузел", си говорехме за ремонти. Той ми разказа, че едно време в Русе, когато работници ремонтирали покриви, накрая получавали 30 процента по-малко от уговорената сума - тези 30 процента им се изплащали след първия дъжд, заключи Иван Кюркчиев.
А от операта вчера следобед съобщиха, че до 5 юли русенци могат да заменят билетите си за "удавения" спектакъл "Кармен" с друга постановка по избор или да върнат билетите и да си получат парите. 
В Художествената галерия също не се размина без наводнения, но там отдавна вече не правят от това драма. Вчера работещи в РХГ хладнокръвно обираха водата от централната зала, като се вслушваха в драматичното "Кап! Кап!", което се носеше от съседната зала със старинните икони. Там вече пореден месец никой не помисля да прибере пластмасовите корита, които събират дъждовната вода - защото когато вали навън, вали и вътре в галерията. И така е от години. Независимо от предписанието на Министерството на културата още от 2011 година да се вземат мерки и да се направи ремонт. "Чакаме. И не губим надежда" - коментираха вчера без ентусиазъм директорката Елена Великова и нейните колеги художници и изкуствоведи.