Обезщетените вложители на затъналата Русенска популярна каса, които бяха компенсирани за внесените пари с имоти, са на прага на нов кошмар. Синдикът на изпадналата в несъстоятелност кредитно-спестовна кооперация Иво Траянов стартира серия от дела, с които иска сделките, чрез които някои вложители са се сдобили с апартаменти, да бъдат обявени за недействителни, а  жилищата да бъдат върнати на касата.  

Както „Утро“ писа, до това положение се стигна, след като кооперацията изпадна във финансов колапс и стана ясно, че не може да се издължи на доверилите се на по-добрите й условия за влогове хора. В надигналата се паника някои от тях все пак успяха да спасят парите си, получавайки недвижима собственост от портфолиото на кооперацията. Според синдика това компенсиране на определени хора е довело до невъзможност наличното имущество да се осребри и разпредели между кредиторите и това осуетява целта на самата процедура. Отделно, според него, сделките между кооперация и членуващи в нея е процес между свързани лица, което ги прави недействителни.
На противоположното мнение бе адвокатът на кооперацията Филип Матев, който твърди, че вложителите са получили толкова, колкото са имали да вземат от касата, но в имоти и няма как това да се отрази негативно на останалите. За това говорело и почти единодушно взетите решения за използване на този похват за обезщетение по време на провело се извънредно общо събрание.
Вчера сагата стартира с първите три идентични дела по казуса, като тяхната бройка надхвърля 30. Очаква се в срок до месец състав на Окръжния съд да прецени дали сделките са законни, или точно обратното и трябва да се развалят.
Русенска популярна каса бе обявена в несъстоятелност на 5 август 2019 година, с което бе прекратена дейността й и бе наложен запор, а за начална дата на нейната неплатежоспособност бе посочен 30 април 2018 година. Апогеят на кооперацията бе през 2013 година, след което започва бавно да затъва. Вложители в нея, привлечени от апетитни лихви, бяха предимно хора на зряла и пенсионна възраст.