Две години след като кредиторите на фалиралия „Захар-Био“ проявиха разбиране и приеха решение бившите фирмени жилищата да бъдат предложени първо на наемателите, първите от тях вече са платили обитаваните от тях апартаменти. Процедурата се забави много, тъй като жилищата трябваше да бъдат вписани като самостоятелни имоти в кадастъра. Досега в него имотите бяха описани като сгради с 2-3 или 4 жилища. 
Синдикът на дружеството Георги Чолаков обясни за „Утро“, че към момента с идентификатори в кадастъра са пет апартамента, на които е направена и оценка. Трима от наемателите са сметнали цената за приемлива и вече са заплатили поисканите суми, а съдът е разрешил жилищата да бъдат прехвърлени. Остава единствено да се внесат нотариалните такси за него. Те ще бъдат за сметка на „Захар-Био“, така че отново трябва разрешение от съда. Заедно с апартаментите купувачите получават и идеални части от земята под сградите, която също е собственост на дружеството. Както и цялата изградена инфраструктура.
Чакаме идентификатори и за останалите апартаменти. Това е дълга процедура, защото трябва да се заснеме обект по обект, всеки от тях се измерва, прави се проект за нанасяне в кадастъра. Става въпрос за административни актове, всяко нещо има срокове за обжалване, за влизане в сила и т.н. Имаше разминаване между вътрешните и външните граници, тъй като при заснемането се разбра, че границите на сградите не отговарят на реалните. Оказа се че площите на сградите са по-големи и трябваше и те да се оправят допълнително, обясни Чолаков.
За продан във фирмените блокчета на „Заха-Био“ остават над 50 самостоятелни жилища. В напреднала фаза е процедурата за още седем апартамента, които вече са вписани в кадастъра, но заповедта за това още не е влязла в сила. Предстои да им бъдат издадени скици, след което ще се пристъпи към изготвяне на оценка. Когато тя бъде готова, на наемателите ще бъде изпратена покана да ги закупят на определената цена. 
А съдейки по обявата за продажба на търг за двата апартамента, които наемателите не са се съгласили да платят, тези цени изглеждат доста ниски на фона на целия жилищен пазар, който това лято се изстреля твърде много нагоре. Цената за имот от 41,08 кв.м с прилежащите му идеални части от сградата и земята струва само 27 086,88 лева. Другият с обща застроена площ 52,44 кв.м се предлага при начална цена 41 099,84 лева. Разбира се, кварталът съвсем не е от най-търсените, така че е възможно и тези оценки да се окажат високи и жилищата да останат за повторен търг на по-ниска цена. Вероятно на този вариант разчитат и досегашните им наематели.