Международният ден на хората, победили рака се отбелязва в много страни. Денят ce чества през първата неделя oт месец юни и е посветен на всички, които са срещнали страшното заболяване – от момента на диагностицирането му до остатъка от живота си.

Най-разпространен - 26,8 % от всички злокачествени заболявания при жените е ракът на гърдата (рак на млечната жлеза РМЖ). Всяка година в България се регистрират около 4000 нови случаи. Основният метод за лечение на карцинома на гърдата е хирургично отстраняване на тумора чрез мастектомия (изрязване на тъкан от гърдата). Развитието на хирургията и в частност на пластичната хирургия дава възможност на оперирани жени да се върнат към пълноценен начин на живот, чрез реконструкция на премахнатата част или цялата гърда. Повече за процеса разказва д-р Живко Димитров – пластичен хирург в отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Медика Русе“.

- Оперативното отстраняване на гърдата е силен физически и емоционален стрес за всяка жена. От кой етап на лечението на рака започвате планиране на реконструкцията?

- Лечението на рака на гърдата не е еднократен акт, а комплекс от лечебни мероприятия. То се осъществява на няколко етапа от интердисциплинарен екип, включващ различни специалисти - онко хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт и пластичен хирург. Планирането за реконструкция може да се осъществи след като е приключила следоперативната терапия, но във всички случай, би било по-добре да се обсъди възможността за реконструкция, още при поставяне на индикациите за операция.

- Как се извършва реконструкцията, необходима ли е предварителна подготовка?

- Количеството тъкан, премахната по време на мастектомия не винаги е едно и също и зависи от големината и стадия на рака. Много често, поради агресивно поведение на тумора, се налага радикална мастектомия - отстраняване на цялата гърда, кожата, подлежащата мускулатура и най-близките лимфни възли. За да се постави траен имплант, в тъканта на гърдата трябва да се създаде достатъчно обем, чрез процедура за разширяване на тъканта или такава трябва да се подсигури от други части на тялото.

- Чрез какви методи се осъществява това разширяване?

- Методът, който се прилага се основава на няколко фактора, а именно: здравословното състояние, начина на живот, типа на тялото, големината на гърдите, количеството останала кожа и тъкан, както и личния избор на пациента.

- При използване на собствена тъкан за реконструкцията се взема част от кожата и мускула от гърба или предната коремна стена, което се нарича – ламбо. С него се замества липсващата тъкан в областта на гърдата.

- При реконструкция с гръден имплант първоначално се поставя експандер с цел разширяване и растеж на тъканта.

- Реконструкция на гърдата може да се извърши и с липофилинг. Той представлява трансфер, преместване на мастни тъкан от едно място на друго. Мастни клетки могат да се вземат от областта на корема, ханша и бедрата и да се трансплантират в областта на гърдите. Липофилингът се използва самостоятелно, като метод за реконструкция или като допълнителна процедура при реконструкция на гърда с постоянен гръден имплант.

- Как процедирате при голям дефицит на тъкан или след проведена лъчетерапия, когато тъканите са твърди и не могат да приемат обема на импланта ?

- С комбинация от собствена тъкан и имплант. За първоначално създаване на форма се използва собствена тъкан. Най-често това е ламбо от широкия гръбен мускул. Окончателният размер и формата на гърдата се постигат чрез поставяне на постоянен гръден имплант. По този начин се доставя пълноценна тъкан в областта на гърдите, която е естествена на допир, а имплантът компенсира липсващия обем.

- Всеки метод има своите предимства и ограничения, за това е много важно състоянието на всеки пациент да се определи индивидуално от лекаря, който ще извърши операцията.

- Кои пациенти са подходящи за реконструкция и какви очаквания да имат към крайния резултат? Възстановява ли се напълно външният вид на гърдата до състоянието преди мастектомията?

- Почти всички жени, претърпели отстраняване на гърда, са подходящи за реконструкция. Трябва обаче да се отбележи, че имплантите и тъканните ламба имат своите ограничения при постигането на симетричност. Важно е да се знае, че често се налага допълнителна операция, като повдигане или намаляване на обема на здравата гърда, създаване на ареола и мамила на реконструираната гърда. Най-честите усложнения при имплантите са повторна операция поради капсуларна контрактура, асиметрия или болка в гърдите. Въпреки това, проучванията показват висок процент задоволеност сред пациентките с реконструкция на гърдите.

- В почти всички центрове за лечение на рака на гърдата в много страни и във все повече болници в България, реконструкцията на гърдата е рутинна операция и се обсъжда с всички пациентки на които прадстои мастектомия.

- Как протича възстановяването след операция за реконструкция?

- Всяка жена се възстановява различно. Като цяло, вероятно ще чувства лека болка няколко дни след операцията. През първите 24 до 72 часа след процедурата дискомфортът е най-голям. В следоперативния период би следвало да извършва леки дейности за около една седмица.

- След отстраняване на рака на гърдата оперативно, много често се налага химио- и лъчелечение. Тези процедури намаляват риска от повторно появяване на болестта или нейното разпространение в организма. Може ли да се извърши реконструкция на гърдата по време на тези процедури?

- Химиотерапията намалява имунитета и прави организма податлив на инфекции. Въпреки това поставянето на тъканен разширител е допустимо. Лъчелечението обаче доказано увеличава риска от лошо зарастване на раните, увеличава риска от поява на капсулна контрактура и други усложнения, което би наложило повторни операции. Поради това едноетапната и ранна реконструкция при такива пациенти не е препоръчителна. В случаи на провеждане на допълнителна терапия се предпочита отложена реконструкция на гърдата.

- Реконструкцията покрива ли се от Здравната каса?

- В УМБАЛ „Медика Русе“ има клинична пътека, която може да покрие разходите по такава операция. Заплаща се единствено консумативите, тъканен експандер и постоянния гръден имплант.

- Какъв съвет ще дадете на жените, които са претърпели мастектомията?

 - Ако жените имат или им предстои мастектомия нека да потърсят пластичен хирург, с когото да обсъдят възможностите за възстановяване на обема на гърда. Ако са решили да предприемат такава стъпка, трябва да обсъдят показанията, противопоказанията, предпазните мерки, рисковете и ползите от операциите за реконструкция на гърдата със своя пластичен хирург. Важно е да са наясно с това което им предстои. Предварително той ще отговори на въпроси за стъпките, през които трябва да преминат и продължителността на процеса.