С две интригуващи събития ще гостува в Русе Гьоте институт в края на тази седмица по покана на международно дружество „Елиас Канети“. На 22 октомври от 18 ч в Дом Канети ще бъде представена издадената от „Жанет 45“ книга на фотографа Никола Михов „Чупи, реже, полива“. Тя съдържа снимки на дългогодишния политически и държавен лидер Тодор Живков, който близо 30 години „чупи“ погачи с хляб и сол, с които го посрещат в градове и села, „реже“ ленти и „полива“ вода от менчета с благопожелания. Книгата изобилства и с цитати от наследника на Живков в много политически отношения и бивш негов охранител - Бойко Борисов. Книгата ще представи нейният автор Никола Михов. 
На 23 октомври от 16 ч ще бъде представена публикацията „Pleasure&Pressure“, възникнала като резултат от проекта „Изкуство и политика“. Тя представлява едновременно вестник и изложба „курирай-си-сам“ с творби на София Грънчарова, Миряна Тодорова, Райна Тенева и Антони Райжеков, Радостин Седевчев и Красимира Буцева, Никола Михов и Яна Линева, Ина Валентинова и Павел Найденов, Харита Асумани и Галина Димитрова-Димова, Бояна Джикова и Антония Димитрова.
Дискусията ще бъде последвана в 18.30 ч от прожекция на пълнометражния документален филм „Бойс“ (2017) на германския режисьор Андрес Файел за авангардния художник Йозеф Бойс. През 2021 г. се честват 100 години от рождението на художника.        У