Името Розмари Магдалена Албах-Рети не ви говори нищо и това е съвсем естествено. Но сега ще се уверите, че всъщност отлично познавате Розмари, само че с артистичното й име Роми. Роми Шнайдер! Днес почитателите на голямата актриса отбелязват 38-ата годишнина от смъртта й. По този повод ви предлагаме скицата на Еми Мариянска, публикувана в impressio.dir.bg. Заглавието е на редакцията.

Има жени и актриси, които екранът е превърнал в легендарни образи. Една от тези вечни кинолегенди е Роми Шнайдер. Ако бе жива, на 23 септември т.г. тя щеше да навърши 82. Родена е на 23 септември 1938 г. във Виена, но големите любови в живота й са Париж и... „парижкият дявол“ Ален Делон.
Двамата изживяват бурен роман, а раздялата им е равносилна на смърт за Роми Шнайдер. Животът ги среща на два пъти, а смъртта й ги разделя завинаги, но те остават в историята на киното като най-красивата двойка от 60-те години на миналия век.
Рожденото име на Роми Шнайдер е Розмари Магдалена Албах-Рети. Почти всички в семейството й са свързани с актьорската професия, така че бъдещето й от малка изглежда предопределено.
Майка й - Розмари Магда Шнайдер е известна немска кинозвезда, а баща й - Волф Албах-Рети произхождал от семейството на потомствени артисти от Австрия. Бабата на Роми по бащина линия също била известна актриса.
Роми се снима за пръв път, когато е на 15. Първите й филми са мелодрами, но й донасят известност, която дава добър старт на кариерата й.
Големият успех идва с ролята й на императрицата Елисавета Баварска 
в знаменития 3-сериен филм „Сиси“. През 20-те години на миналия век Роми Шнайдер е вече много известна в Австрия - родината на баща си.
Въпреки че вече има собствен път в живота, родителите й постоянно опекунстват над нея и в един момент това започва да й тежи. През 1958 г. решава да замине за Париж.
Там веднага й предлагат главна роля във филма „Кристина“. Роми приема, но поставя условие - сама да си избере партньор за филма. Преглеждайки множество фотографии, избира никому неизвестния по онова време... Ален Делон.
Роми се смее на дългото му име - Ален Фабиен Морис Марсел Делон. Младежът е на 23, животът му не е розов - дете на разведени родители, израснало в предградията на Париж и отгледано от приемни родители.
Възпитанието му е получено повече от улицата, отколкото от семейството, и затова има комплексарски и сприхав характер.
В казармата, която изкарва в Индокитай, често го пращат в карцера.
Всъщност този характер на Ален Делон, ще му създава проблеми и по-нататък в живота - както в личния, така и в професионалния му живот, но Роми е твърде млада, за да се замисли за това.
Тя просто го харесва - от пръв поглед и... завинаги!
За разлика от нея, той още няма никакъв опит в киното. След казармата работи за кратко някъде, но светкавично е уволнен.
Към киното го насочва Жан-Клод Бриали, който му казва, че красивата му външност може да му даде шанс. И така се стига до „кастинга“, в който го избира Роми Шнайдер.
Когато Роми пристига за снимките на „Кристина“ в Париж, на аерогарата я чакат куп почитатели, сред които и един младеж, с букет червени рози в ръка.
Това е никому неизвестният още Ален Делон.
Вместо обаче да й направи комплимент, той - верен на характера си, изглежда направо намусен и сърдит, и дори успява да обиди Роми с пренебрежително изказване.
Снимките започват и не вървят никак гладко. Двамата не успяват да се нагодят един към друг. Всъщност са твърде различни: тя - възпитана от строги родители немци, а той - вятърничав французин с несдържан характер и хулигански език.
И още нещо слага гранична бразда в отношенията им - Ален 
неприкрито показва раздразнението си от факта, че тя е известна, а той - г-н Никой
Но в един момент помежду им очевидно прескача „искрата“ и... Роми прави първата крачка, а Ален наема квартира в Париж, в която заживяват заедно.
Семейството на Роми е направо шокирано от тази „безнравственост“ и започва да настоява за сватба.
През 1959 г. Ален и Роми се сгодяват.
Отношенията им обаче продължават да бъдат все така напрегнати както в самото начало на връзката им - с редуване на караници, раздели и сдобрявания. Причината за това по-често е Ален с неговия непоносим характер.
След кавга той винаги си тръгва и задълго оставя Роми безутешна, след което се връща и тя винаги му прощавал. И всичко продължавало постарому...
Двамата заминават заедно за Италия, където Ален е поканен от самия Лукино Висконти да играе във филма му „Роко и неговите братя“ - филмът, който ще го направи световно известен.
Кариерата на Ален е толкова важна за него, че сватбата им с Роми се отлага за неопределено време.
Цели четири години двамата са годеници без брак.
Нейната кариера е в спад, а неговата расте
Ролите им си разменят местата - Ален Делон става все по-известен, харесван и желан.
През лятото на 1963 г. папараци го заснемат да се прегръща с някаква блондинка.
След като снимката е публикувана във вестниците, той веднага звъни на Роми, за да я увери, че това е вестникарска клюка, но само след месец й съобщава чрез свой приятел, че иска да развалят годежа и да се разделят, защото в живота му се е появила друга жена...
Роми Шнайдер научава от вестниците, че Ален се е оженил и му се е родил син.
Две години по-късно Ален Делон и жена му Натали заминават за Холивуд и въпреки че там той не постига желания успех, вече е световно известен.
Раздялата с Ален се оказва тежко изпитание за Роми Шнайдер. В киносредите тръгнали слухове, че тя иска да сложи край на живота си заради него.
Така или иначе, всичко затихва, когато вестниците обявяват, че актрисата сключва брак с драматурга на един берлински театър - Хари Майен. Който се развежда, за да се ожени за Роми.
Актрисата изглежда щастлива, когато се ражда първородният им син Давид.
Но съдбата й носи нови изненади 
- през 1969 г. й телефонира Ален Делон, с предложението тя да му партнира във филма „Басейнът“. Роми се съгласява.
Страстта, която двамата показват на екрана, моментално раздухва слуховете, че те отново имат връзка. Папараци ги заснемат как се прегръщат на летището в Ница.
По-късно Роми Шнайдер сама ще признае, че е останала вярна на съпруга си, но това очевидно не е изглеждало така в неговите очи. Хари се почувствал унизен от вестникарските намеци и снимки, и започнал да пие - изпаднал в депресия, след което й поискал развод.
Двамата се развеждат официално през 1973 г. Синът им Давид остава с майка си. След развода Роми Шнайдер също започва да посяга към чашата - здравето й сериозно с разклаща.
През 70-те години на миналия век пресата вече започва открито да пише за нейната пристрастеност към алкохола и депресивните й състояния. Въпреки това, именно в онзи период Роми Шнайдер изиграва най-добрите си роли в киното.
Появява се и светъл лъч в личния й живот - омъжва се за секретаря си Даниел Биазини - 
мъж с приятна външност - според някои, „копие на Ален Делон“
Ражда дъщеря на име Сара. Но и това семейно щастие не трае дълго. Двамата с Даниел се развеждат, дъщеричката им остава с баща си.
През 1979 г. Хари Майен се самоубива. Роми Шнайдер изпада в депресия - смята, че е виновна за самоубийството на съпруга си.
По онова време Ален Делон живее с актрисата Мирей Дарк. През 1987 г. се жени за трети път - за Розали Ван Бремен, която му ражда две деца. И от 1997 г. актьорът обявява публично, че смята себе си отново за ерген?...
Но Роми отдавна не е жива!
16 години преди това съдбата й нанася тежък удар През 1981 г., едва 14-годишен, умира любимият й син Давид. Смъртта му е повече от нелепа - забравил си ключовете и се наложило да прескочи оградата на къщата, но буквално се нанизва на един от острите й метални шипове.
Роми Шнайдер е безутешна - не може да прежали Давид. Затваря се вкъщи и единственият човек, с когото общува е... Ален Делон. Всъщност, Делон организира погребението на Давид - Роми е в състояние на несвяст, не иска да приеме смъртта на детето си. 
Изпада в истинска душевна агония
Преживява с много малко сина си. Умира на 29 май 1982 г. в дома си. Тръгват слухове, че се е самоубила. Лекарите се произнасят, че е умряла при сърдечен пристъп, но тъй като не й е правена аутопсия, причините за смъртта й остават неизяснени и до днес.
Жестоката съдба праща в гроба една от най-големите легенди в историята на киното. Роми Шнайдер умира само на 43. И макар че вестниците пишат, че последната й любов е продуцентът Лоран Петен, всички знаят каква е истината - в сърцето й винаги е имало един-единствен мъж - Ален Делон.
Той я погребва в гроба на сина й Давид и занася там същите червени рози, с които се появява на първата им среща на летището в Париж!...
Роми Шнайдер оставя незабравими образи на жени в световното кино. В нейна памет испанският режисьор Педро Алмодовар прави филма „Всичко за майка ми“. Актрисата остава легенда, която някакси слива житейския и филмовия си образ в едно - неповторимата Роми Шнайдер.
В Златния фонд на киното ще останат филмите „Кардиналът“, „Басейнът“, „Нещата от живота“, „Старата пушка“, „Мадо“ и др. с нейно участие.
Последният филм, в който се снима - „Кафене Сан-Суси“, излиза на екран в годината на смъртта й - 1982-ра.