Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от "Зелени Балкани".

Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Той е включен в Червената книга.

Птицата бе освободена миналата година край Котел. 

За съжаление по време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията.

Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

По случая е образувана преписка и се води разследване от Окръжната прокуратура в Кърджали. Уведомена е и Регионалната инспекция по околна среда в Хасково.

Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България..., посочват от "Зелени Балкани".

От организацията се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая.