Пословичното нерегламентирано сметище в района на Пухлево дере продължава да съществува и да събира нови и нови камари строителни отпадъци. В същото време прехрана там намират различни групички несретници, които разчитат на боклуците, за да изкарат пари за най-насъщните си нужди, видя „Утро“.
Тоновете строителни отпадъци се трупат вече поне 7 години, през които неведнъж проблемът е бил описван и дискутиран. Това обаче не пречи на камарите да продължат да растат и да замърсяват и без това запуснатия район.
Тежките камиони, които регулярно изхвърлят незаконно отпадъци там, се посрещат с усмивка от дежурните „металотърсачи“. 61-годишен мъж разказва, че с ровене в боклука и търсене на желязо, което впоследствие издава за вторични суровини, изкарва хляба си от години. По негови думи, понякога по този начин припечелвал 30-40 лева, други път едва 5 лева. Но не можел да си намери работа, нито искал да разчита на недружелюбната и несправедлива според него социална система, която му спряла помощите.
Препитание в боклука са открили и две жени, които „Утро“ видя, докато си почиват на натрупаните купчини.
Пункт за предаване на строителни отпадъци съществува и изхвърлянето им там е съвсем регламентирано. Важна подробност обаче е, че това става срещу заплащане и именно за да спестят тези пари, и граждани и фирми предпочитат да хвърлят където им е удобно. Знаят, че замърсяват и загрозяват, но първо е безплатно и второ - никой не е наказан.