За пръв път за последните десет години очакваната средна продължителност на живота на мъжете и жените в Русенска област намалява, става ясно от обявените вчера данни на националната статистика. И двата пола губят около месец живот, така че се очаква мъжете да живеят средно 71 години, а жените - със 7 години повече - 78,1 г. Общата продължителност на живота остава 74,5 г., вероятно защото дамите засилват числения си превес над силния пол.
Все пак, въпреки отклонението от последната година, от 2008 г. досега животът се е удължил със средно 1 година. Очевидно масовите вярвания, че живеем все по-зле, лекарите ни лекуват лошо, а хранителната индустрия ни тъпче с отрови, не получават подкрепа от наличната статистика, въпреки че изключения без съмнение има. Данните на НСИ обхващат периода до края на 2019 г., така че ще бъде любопитно какво ще покажат като тенденция догодина, след края на епидемията от Ковид-19. Защото макар смъртността от вируса да си остава ниска, липсата на адекватно лечение за множество други заболявания в периода на извънредно положение несъмнено ще се отрази на здравето на много хора.
Средната продължителност на живота на русенци е с 4 месеца по-ниска от средната за страната и тази разлика се увеличава. Най-малко - 72.8 години, живеят в областите Враца и Сливен. Най-дълъг живот карат живеещите в София (столица) - 76,7 години. Което не е чудно, предвид че там са най-добрите клиники и лекари, а и населението е най-платежоспособно, така че може да си позволи повече скъпи интервенции. На нивото на София е и Кърджали.
България е страната с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз - 74,9 г. С най-висока са Испания (83.5) и Италия (83.4 години), което обяснява донякъде защо тези държави пострадаха най-много от пандемията.