Барограф от 70-те години на миналия век все още се ползва от метеоролозите на АППД. 46-годишният уред е част от музейната сбирка, която вчера бе открита във Флотската кула в чест на деня на отворените врати на агенцията.
От красивата и внушителна кула през 1866 година тръгва българската метеорология. 
Тази 130-годишна сграда е най-голямата ни гордост, каза при откриването на музея директорът на агенцията капитан далечно плаване Павлин Цонев.
Сред експонатите има уреди на възраст до 80 години. Най-старият прибор е сектант за определяне на разстоянията от брега. Той е произведен през 1936 година в Германия, обясни директорът на метеоролозите и хидролозите в агенцията Константин Ялъмов. 
През 2016-а и АППД ще чества 60-години от създаването си и тогава ще се похвалим с нов хидрографски кораб, каза кап.Павлин Цонев. Това е четвъртият компонент от завършилия проект за подобряване на системите за навигация и измервания по Дунав, който не успя да се включи в програмата заради съдебни спорове за поръчката за изграждане на кораба. 
 Вчера бе обявен конкурс за снимка, рисунка или литературно произведение за деца от 4 до 18-годишна възраст на тема „Река Дунав - пътят към сърцето на Европа“. Творбите трябва да се изпращат на адрес гр. Русе 7000, бул. „Славянски“ 6, както и по електронна поща на [email protected].