Въпреки драстичния спад на реално живeeщите в Русенска област през последните години, довел до загубата на един депутатски мандат, на местните избори на 29 октомври в община Русе отново ще се избират 51 съветници. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия от 10 август, което потвърждава прогнозата на „Утро“ отпреди месец, че промени няма да има.
Броят на мандатите се определя съгласно чл. 19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който не е променян.  

Съгласно неговия член 19 при население на на общината над 160 000 души се избират 51 общински съветници. Като числото на населението се определя не от данните от преброяване на населението, а въз основа на регистрите, водени от общинските администрации в съответната община. Това са всички граждани, които имат постоянен адрес на територията на общината към датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите, т.е. към 4 август 2023 г. 
„Населението на общината се определя въз основа на регистрите за населението, водени от общинските администрации в съответната община, и включва всички граждани, които имат постоянен адрес на територията й. Броят на населението се установява със справка от съответното териториално звено на ГД „ГРАО“ в МРРБ“, е решението на ЦИК. Според ГРАО регистрираните по постоянен адрес към 15 юли 2023 г. са 175 525 души. И е ясно, че числото не може да се е променило съществено до 4 август. Камо ли пък да падне под 160 хил.
Общинските избирателни комисии трябва да определят официално броя мандати за общински съветници до 11 септември. Броят им най-вероятно ще падне в община Ценово, където регистрираните по постоянен адрес към 15 юли са 4948, с 52 под границата, над която броят съветници трябва да е 13. Ако населението остане под това число, ще бъдат избирани 11 съветници. 13 ще са съветниците в Две могили, Бяла и Борово. В Бяла, Ветово и Сливо поле броят им ще бъде по 17.