Активни мерки за борба с кризата чрез откриване на нови работни места са обсъдили управляващите на днешния коалиционен съвет.

В строителството ние виждаме много голям потенциал за осигуряване на работни места, подчерта Валери Симеонов, като посочи, че „държавата ще предприеме съответните мерки в резултат на договореността, която сме постигнали днес и решенията, които сме взели“ на коалиционния съвет.

Като особено важни Валери Симонов открои инфраструктурните обекти:

„На първо място  - магистрали. Ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“.

Ботевград- Монтана - Видин също е обект, който ще бъде започнат и  ще поеме съответните работни места, техника и фирми.

Ще се продължи работата по тунела „Шипка“. До две седмици ще започне северния обход на град Бургас, който ще изведе от АМ „Тракия“ целият пътникопоток и трафик директно към новопостроения скоростен път Сарафово - Слънчев бряг.

Щ се продължи работата по описаните и нуждаещите се от спешен ремонт мостове и виадукти.

По язовирите ще се ускори работата и към настоящия момент има вече приключени проекти и поръчки за ремонт на над 200 язовира. По голяма част от тях вече се работи, но ще продължават да се насочват средства. Там припомням, че са предвидени около 500 милиона и в сега действащия бюджет. Така че за язовирите  - като една потенциална заплаха в бъдеще време, ще продължи ремонта по техните стени.

Конкретно два основни тежки ремонта, по които вече е започната работа – това са „Бели Искър“ и „Огоста“, тези два язовира, които са с доста сериозно компрометирани стени“.

Предвижда се също засилването на работата в посока изграждането на ВиК обекти, на стойност 1,3 милиарда лева, каза Валери Симеонов.

„Коментирахме и въпроса за евентуално подновяването на действия по саниране. Но това е под условие, тъй като сме единодушни като коалиционни партньори, че то не трябва да бъде безвъзмездно, а трябва да бъде поне с 30% участие на етажната собственост“ .