Туристическият бранш иска подкрепа от държавата, за да преодолее тежкия финансов удар от спада на посещаемостта в хотели и ресторанти заради короновируса, а вече и от пълното затваряне на всички заведения за обществено хранене до 29 март, съобщи председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, чийто член е русенското браншово сдружение, е предложила с официална декларация няколко спешни мерки, които могат да спасят от фалит стотици фирми. Сред тях са въвеждането на минимум петмесечен период, с който да се отложи заплащането от работодателите на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата. Браншът настоява да се подпомогнат финансово работодателите в трудния период с цел запазване на работните места. Предлагат се и механизми, с които държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии. Друга възможност е да се направят и отстъпки за наемите, поне за държавните и общинските обекти. 
Безпрецедентната вълна от анулации на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения удря финансово приходите на фирмите. И преди тоталната забрана спадът на клиентите в ресторантите беше с над 30%, а според хотелиерите сривът на резервациите за следващите месеци достига 90%, каза Иванчев. 
Кризата с коронавируса ще доведе до световна икономическа криза. Борсите се сринаха, а сринат ли се борсите, започва финансова и кредитна криза. Тя пък води до икономическа. Минаха 12 години от последната криза и може би вече е време за другия етап в бизнес цикъла. Ще бъде много тежка година за всички, прогнозира председателят на русенския браншови съюз.